bezár
 

art&design

2011. 06. 04.
Középkori lovag és hölgy arcrekonstrukciója a skóciai Stirling-várkastély új kiállításán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szemtől szembe "találkozhatnak" egy középkori lovaggal és hölggyel a látogatók a skóciai Stirling-várkastély új kiállításán, amelyen ásatási leletek mellett a királyi kápolna padlózata alól előkerült középkori személyek arcrekonstrukcióit is bemutatják.
A XII. századi királyi kápolna feltárása közben kilenc személy földi maradványait fedezték fel, közülük legalább öten haltak erőszakos halált. A radiokarbonos kormeghatározás tanúsága szerint az elhunytak a XIII. századi, valamint 1450 körüli csetepaték során veszítették életüket - olvasható a Medievalist (http://www.medievalist.net) történelmi hírportálon.

"Meglehetősen szokatlan dolog a királyi kápolna padlózata alá való temetkezés, ebből arra következtetünk, hogy fontos személyekről lehet szó" - hangsúlyozta Richard Strachan, a Historic Scotland vezető régésze, aki szerint a leleteknek köszönhetően többet megtudhatunk a középkori hadviselésről.

Az elhunytak egyike, egy 26-35 éves férfi koponyáján 44, tompa tárggyal mért ütéstől származó törést fedeztek fel. A teste többi részén további 60 csonttörést számoltak össze a kutatók.

Egy 16-20 év körüli fiatalember mellkasán szúrt sebet ejtettek, eltörték az állkapcsát, a kulcscsontját és a bordáit, de végül koponyaalapi törés okozhatta a halálát. A szúrt seb inkább erőszakos halált, mintsem a várfalról való leesést valószínűsíti.

Az áldozatok közül két személy - egy hölgy és a feltételezések szerint egy 1341-ben elesett lovag - arcát rekonstruálták. Az asszony koponyájának jobb oldalán tíz törést fedeztek fel, a koponyatetőn pedig harci szekercétől származó négyszögletes "takaros" vágott sebet. Koponyáját a Bradfordi Egyetemre küldték, ahol hagyományos agyagmodellezéssel fejszobrot készítettek.

A lovag arcrekonstrukcióját a Dundee-i Egyetem szakemberei végezték a legújabb digitális technika segítségével.

"A háromdimenziós modell egy erős testalkatú, izmos, markáns arcú férfit mutat, akinek homlokát egy begyógyult seb hege szeli át" - magyarázta Caroline Wilkinson professzor.

Stirling vára az egyik legnagyobb, és mind építészetileg, mind történelmileg az egyik legfontosabb vár Skóciában. Falai közt több skót királyt és királynőt koronáztak meg.

Az erődítmény a Castle Hill (Várdomb) tetején áll, amely egy vulkanikus eredetű sziklára épült. Három oldalról kiváló védelmet nyújtó meredek sziklák határolják. Mivel a Forth folyó átkelőjénél épült, a kezdeti időkben stratégiailag fontos szerepe volt.

A vár fő épületei a XV. és XVI. században keletkeztek, néhány maradvány a XIV. századból származik, míg a város felőli külső falak a XVIII. századra datálódnak.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

irodalom

Civilizáció és zsigeri reakciók Civilizáció és zsigeri reakciók
Interjú Terézia Morával véletlenekről, önismeretről és arról, hogyan lesz mindebből irodalmi siker
Julian Fellowes: Downton Abbey
Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés