bezár
 

art&design

2011. 06. 05.
Egy 16 éves lány múmiája a sztár a texasi Baylor Egyetem egyiptológiai kiállításán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Annie, a 2300 éves múmia a sztárja Az elveszett Egyiptom - ókori titkok, modern tudomány című kiállításnak, amely a Nílus menti birodalom ősi kultúrájával, vallásával, mindennapjaival ismerteti meg a látogatót a texasi Baylor Egyetem múzeumában.
Az ismeretlen lány holttestét, aki 16 éves korában a koponyájára mért ütés következtében veszítette életét, a Nílusból húzták ki - olvasható a Baylor Egyetem (http://www.baylor.edu) honlapján.

"Az áldozat személyazonosságát nem sikerült megállapítani, ennek ellenére valaki csinos summát áldozott a lány gondos mumifikálására és a díszes koporsójára, hiszen +Annie+ holttestét a Nílusból, a szent folyóból emelték ki" - magyarázta Ellie Caston, az egyetemi múzeum igazgatója.

Mint Elli Caston kiemelte, az egyiptológiai tárlatok általában a fáraókra összpontosítanak. Ezért különleges a Baylor Egyetem múzeumának kiállítása, amely "99,9 százalékban" a hétköznapi emberekre fokuszál.

A szeptember 5-ig látogatható interaktív tárlat négy részre tagolódik. Az első "elröpíti" a látogatót a modernkori Egyiptomba, ahol megismerhetik, miként dolgoznak a régészek a közel-keleti országban. A második, a "terepi" rész bemutatja, hogy milyen eszközöket, berendezéseket és technológiákat alkalmaztak a régészek, amikor feltárták a piramisépítők elveszett települését a Gízai-fennsíkon.

"A régészek számára óriási meglepetést okozott, hogy a közfelfogással szemben a piramisépítők nem kényszerből dolgoztak. Lehet, hogy akadtak köztük rabszolgák is, de nagyon sokan önként dolgoztak. Jól bántak a munkásokkal, akiket 40 személyes barakkokban helyeztek el, naponta fogyaszthattak hús, s szükség esetén orvosi kezelésben részesültek. A korabeli mércével valószínűleg jó életük volt" - jegyezte meg a múzeumigazgató, aki szerint a látogatók megismerhetik, hogy milyen eszközöket használtak a piramisépítők. A vállalkozó kedvűek kipróbálhatják a kézügyességüket, miniatűr piramisokat építve, vagy cseréptöredékeket összerakosgatva.

Az ókori egyiptomi kultúrának szentelt rész négy múmiát vonultat fel, köztük Annie-t. Láthatók temetkezési kellékek, amulettek is. A "laboratóriumi" szekcióban pedig múmiákról készült CT-felvételeket és arcrekonstrukciókat, valamint állati múmiákat láthatnak az érdeklődők.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról

Más művészeti ágakról

Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés