bezár
 

art&design

2011. 06. 05.
Rajzkiállításon Európa: amilyennek a kínai gyerekek látják
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Közel ötszáz rajzot, festményt, kalligráfiát küldtek be Kína különböző részeiből arra a pályázatra, amelyet "Európa az én szememben" címmel hirdettek meg, a pályaművekből vasárnap nyílt kiállítás a pekingi Nemzeti Kincsesparkban.
A művek elkészítésére több mint három hónap állt rendelkezésre, s végül az ország tizenegy tartományából, illetve területéről, így Hongkongból és Makaóból is érkeztek rajzok. Mi több számos európai országból származó, Kínában élő gyerek is csatlakozott a felhíváshoz. Így brit, norvég, ír, svájci és magyar is volt köztük - mondta el Nagy Gábor kulturális tanácsos Pekingben.

A rajzokon és festményeken felismerhetők az európai nevezetes épületek, például az Eiffel-torony, a Colosseum, vagy a pisai ferdetorony, vagy a londoni Big Ben. Megfestették a hollandiai szélmalmokat is a tulipánokkal, sok európai nemzet zászlóit, keresztény templomokat, tájakat és valakinek még a Vajdahunyad vára és a magyar Szent Korona is eszébe jutott.

A hatalmas mennyiségű színes alkotást bemutató tárlat megnyitó ünnepségén az alkotók egy része és szüleik vettek részt, körülbelül háromszázan. A gyerekek eleinte játékosan az Európai Unióval kapcsolatos alapkérdésekre válaszolhattak, kisebb ajándékokért, majd meghallgatták Kusai Sándor nagykövetet, aki Antoine de Saint-Exupéry művéből, A kis hercegből származó idézetre építve, a barátságról beszélt nekik.

Mivel a rendezvény kiállítói a dél-kínai Kuangtungtól (Guangdong) az északkelet-kínai Hejlungcsiang (Heilongjiang) tartományig sok iskolából származnak, a pekingi megnyitóra a többség nem jöhetett el, de emléklapjaikat, díjaikat ők is megkapják. A rendezők korosztályi kategóriánként több első, második és harmadik helyezettet hirdettek.

A pekingi magyar nagykövetség EU-elnökségi záró kulturális rendezvényét az Európai Unió delegációjával közösen, a kínai kulturális tárcával együttműködve, a World-China többnyelvű magazin bonyolításában rendezték.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Frédéric Tellier: A tűzön át
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés