bezár
 

art&design

2011. 06. 08.
Könyv jelent meg a magyar biedermeierről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A biedermeier idején született magyar alkotásokat, bútorokat és belső berendezést valamint a művészcsaládokat is bemutatja Szvoboda Dománszky Gabriella A magyar biedermeier címmel megjelent kötete.
A Corvina kiadó Stílusok-korszakok sorozatának legújabb kiadványa művelődéstörténeti mű. Olyan információ-csoportot közvetít, úgy beszél, ami meghaladja a klasszikus művészettörténet és a klasszikus történettudomány lehetőségeit - hangoztatta Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója szerdán a könyv bemutatóján Budapesten.

Mint mondta, a könyv gyönyörű, a képek szépek és a szöveg is szórakoztató. Ez azért pozitív, mert ha egy könyvet nem lehet elolvasni, a benne lévő tudásanyag és ismeret nem tud érvényesülni. Szakmai stílusban íródott, de "finom mozgás, dinamika" van benne és a "nem szakember" is megérti. A szerző a híres dolgok mellett sok nem közismert alkotással is megismerteti az érdeklődőt, hogy kiderüljön: mennyivel "ezerarcúbb világ" volt ez, mint hisszük.

A biedermeier a "negatív" stílusfogalomból mostanában áll át egy semleges, művészettörténetileg pedig tartalommal megtölthető, általánosabb fogalommá, és a szerző erről nagyon érdekesen beszél - mondta ifjabb Bibó István művészettörténész.

Kitért arra is, hogy a könyv külön fejezetben beszél a művészeti életről a nemzetté válás és polgárosodás korában, ezen belül a budai udvarról, művészcsaládokról, építészetről és belső berendezésről. Az Alkotások a biedermeier idején blokkban szó esik a festészetről, szobrászatról, portrékról és tájképekről is.

A könyvben az érdeklődők fotókon megtekinthetik egyebek mellett idősebb Markó Károly, Haán Antal, Borsos József és Barabás Miklós alkotásait, Pest-Buda látképével díszített csészét, Deák Ferenc íróasztalát és Steindl Ferenc egyajtós szekrényét.

Szvoboda Dománszky Gabriella művészettörténész fő kutatási területe a 19. század első felének festészete, a képzőművészeti nyilvánosság kibontakozásának folyamata, illetve a budapesti falképfestészet.
A Corvina kiadó sorozatában eddig 9 kötet jelent meg, a többi között a magyar szecesszióról, a magyar klasszicizmusról, a magyar konstruktivizmusról és historizmusról.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés