bezár
 

art&design

2011. 06. 09.
Elhunyt "India Picassója"
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Elhunyt az India Picassójaként emlegetett M. F. Huszain. A szubkontinens leghíresebb modern művészét 95 esztendős korában, csütörtökön Londonban érte a halál.
Huszain, aki 2006-ban hindu szélsőségesek halálos fenyegetései miatt kényszerült önkéntes száműzetésbe, a londoni Royal Bompton kórházban hunyt el. Az indiai televízió értesülése szerint szívroham és tüdőelégtelenség okozta halálát.

"India nem részesült abban a megtiszteltetésben, hogy láthassa őt utolsó pillanataiban, és ez hatalmas veszteség az ország számára" - fogalmazott Dzsitis Kallat, a fiatal indiai művésznemzedék egy képviselője. Mint hozzáfűzte az indiaiak szemében Huszain testesítette meg a művész fogalmát.

A hindu szélsőségesek azért támadták, mert alkotásain - a tisztaság szimbólumaként - meztelenül ábrázolta az istennőket.

Miután egy hindu csoport 11,5 millió dolláros vérdíjat tűzött ki a fejére, és ezrével kezdeményeztek ellene bírósági eljárást a "hindu érzések megsértésével" vádolva őt, 2006-ban Katarba költözött, ahol 2010-ben elnyerte az állampolgárságot.

Három évvel ezelőtt Újdelhiben hindu szélsőségesek nekitámadtak alkotásainak egy rendezvényen. Abban az évben egy hindu eposz nyomán készült festménye 1,6 millió dollárért kelt el.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés