bezár
 

art&design

2011. 06. 09.
Mégis költöznie kell a Természettudományi Múzeum egy részének?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója, Matskási István egy levélből arról értesült, hogy az intézménynek mégis át kell adnia a jövendő Nemzeti Közszolgálati Egyetem számára a Ludovika főépületét - tudta meg az MTI.
"Valóban kaptam egy levelet tájékoztatásul. Az írás eredetileg nem nekem szólt, hanem Pálinkás József akadémikusnak, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének, aki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál (KIM) érdeklődött a múzeummal kapcsolatos tervekről.

Gál András Levente államtitkár válaszáról az MTA érdekelt tudományos osztályait informálta az MTA elnöke. Tehát közvetve szereztem tudomást arról, költözni kell" - mondta el az MTI-nek a főigazgató csütörtökön.

Hozzátette: az első ütemben 2012 végéig, a második ütemben 2013-ban kell átadni az épületben általuk elfoglalt tereket. A levél azt említi, hogy át kell adni a főépület helyiségei közül a gyűjteményi raktárakat, a kutató- és irodahelyiségeket, azaz a földszinti és a padlástéri helyiségeket, amelyeket egy jövőbeni új múzeumi központba kell költöztetni. A levél a mélyszinten lévő légkondicionált raktárakat nem hozza szóba.

Nagy Anna kormányszóvivő a múzeum sorsáról tartott múlt heti sajtótájékoztatón azt közölte, hogy "semmilyen döntés nincs a Természettudományi Múzeum költözéséről".

Emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozásáról szóló törvényt a közelmúltban hirdették ki. Az intézmény 2012 januárjától alakul meg. Helyéül ugyan a Ludovika épületét jelölték ki, de mivel ez felújításra vár, legkorábban két év elteltével lehet szó az egyetem beköltözéséről.

A kormányszóvivő akkor azt mondta: a kormány egyértelmű szándéka, hogy a felújítás miatt ne kelljen költöznie az épületben tárolt értékes gyűjteménynek. "Egy esetben lehet szó költözésről, ha magát a gyűjteményt veszélyeztetné az itt folyó munka.

De a munkálatok csak akkor kezdődhetnek el, ha az itt tárolt értékeknek azonos minőségű helyet találnak" - fogalmazott Nagy Anna.

A Magyar Természettudományi Múzeum 1994 óta tartó rekonstrukciója során - amely hosszabb távon a Budapest több pontján működő múzeum egy helyre költözését szolgálta volna - a Ludovika mintegy 6 ezer négyzetméteres egykori padlásterébe költözött az embertani tár, a madár- és emlősgyűjtemény.

A mélyszinteken pedig gyűjteményi raktárakat és a könyvtárat is kialakítottak. A múzeum kiállításait az egykori Lovarda épületében helyezték el, a volt Ludovika Akadémia udvara, valamint a főépület és a Lovarda közötti térszint alatt pedig közönségfogalmi részeket és további kiállítóteret alakítottak ki. A rekonstrukció források hiánya miatt 2008-ban leállt.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)

Más művészeti ágakról

irodalom

Mosoly, sellők és sorok Mosoly, sellők és sorok
Margó 2019 – Umami, Darvasi László, André Aciman
Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról
színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés