bezár
 

art&design

2011. 06. 09.
Megújulhat a József Attila emlékmúzeum
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága uniós támogatás segítségévek év végéig 60 millió forintból korszerűsíti és megújítja a balatonszárszói József Attila Emlékmúzeumot - hangzott el a projektnek a múzeum kertjében megtartott nyitórendezvényén csütörtökön.
Ábrahám Levente, a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatóságának megbízott vezetője elmondta, két évvel ezelőtt pályáztak a támogatásért, amelynek révén az Új Széchenyi-terv keretében beindulhat a József Attila Emlékmúzeum korszerűsítése Balatonszárszón című projekt megvalósítása.

Az önerőhöz szükséges 12 millió forintot a helyi-, a megyei önkormányzat, valamint a múzeumok igazgatósága adta össze egyenlő arányban.

A december elejéig elkészülő beruházás részeként sor kerül az épület teljes korszerűsítésére, és a kiállítás új kutatásokon alapuló szakmai megújítására. Az emlékház nemcsak kiállítóhely lesz, hanem múzeumpedagógiai rendezvények, olvasótáborok, rendhagyó irodalomórák helyszíne, továbbá iskolai kirándulások része is.

Dorogi Sándor polgármester a rendezvényen arról beszélt, hogy Balatonszárszó újabb kulturális rendezvényekkel akar a költő emléke előtt tisztelegni. Terveznek a településen egy versutcát is kialakítani, ahol kifüggesztett verseket lehet majd olvasni.

A megújuló kismúzeum a balatonszárszói villasoron lévő egykori Horváth-panzió épülete, ahol a XX. század egyik legnagyobb magyar költője töltötte életének utolsó heteit. Az egykori panzió több mint fél évszázada József Attila életművének bemutatására szolgál.

A több mint 20 éves utolsó kiállítás egyetlen eredeti relikviája az az ing volt, amelyben a máig vitatott körülmények között elhunyt költőt megtalálták.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés