bezár
 

art&design

2011. 06. 10.
Hamis lehet az átfogó Frida Kahlo-gyűjtemény
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vélhetően hamis az az 1200 darabból álló állítólagos Frida Kahlo-gyűjtemény a világhírű festőnő örökségének kezelői és szakemberek állítása szerint, amelyet egy mexikói múzeumban tártak a közönség elé.
Frida Kahlo férjének, Diego Riverának a lánya kiemelte: a művésznő nem volt túl termékeny festő, ennek hátterében leginkább az életét végigkísérő egészségügyi gondjai húzódtak meg.

A hivatalos Kahlo-gyűjteményt alig valamivel több mint négyszáz festmény, rajz és vázlat teszi ki, így valószínűtlen, hogy eddig ismeretlen alkotások 1200 darabos kollekciója kerülhetett elő - vélekedett a Frida Kahlo szülőházában, a híres mexikóvárosi kék házban tartott sajtótájékoztatón szakértők csoportja.

"Az az igazság, Frida nagyon keveset festett és gyakran csak azért, mert apám ragaszkodott ahhoz, hogy befejezze képeit, és nem azért, mert kedve lett volna" - jegyezte meg hozzá Guadalupe Rivera.

Szakvélemények szerint a Carlos és Leticia Noyola műgyűjtők nevével fémjelzett állítólagos Kahlo-kollekció egyes alkotásainak stílusa nem egyezik azzal, amelyet a festőnő előszeretettel használt.

A Noyola házaspár ugyanakkor kitart amellett, hogy eredeti művekről van szó. James Oles, az amerikai Wellesley College professzora viszont rávilágított: az "új" munkák eredetiségét egy hiteles hatóság sem erősítette meg. Az ügyet jelenleg is vizsgálja a mexikói igazságszolgáltatás.

Frida Kahlo közismerten a világ egyik legtöbbet hamisított festői közé számít, a műkincspiacon rendszeresen bukkannak fel neki tulajdonított művek.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés