bezár
 

art&design

2011. 06. 10.
Jubileumi GrafiTri Miskolcon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Huszonötödik alkalommal rendezik meg Miskolcon a kortárs sokszorosító grafikai művészet legnagyobb magyarországi seregszemléjét. A Miskolci Grafikai Triennále öt tárlatot felvonultató, jubileumi kiállítás-sorozatát június 11-én, szombaton nyitják meg az érdeklődő közönség előtt.
Barázda Eszter, a triennálét szervező Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a jubileumát ünneplő seregszemle az eltelt évtizedek során a magyar képzőművészeti élet rangos, a grafikus szakma megbecsült eseményévé vált.

A grafikai biennálék - 2008-tól triennále - sorozata 1961-ben indult el Miskolcon Feledy Gyula tevékenysége nyomán.

A művész jelentős szerepet töltött be a magyar grafika megújításában, a miskolci képzőművészeti élet felpezsdítésében, a szellemi műhely megteremtésében. Kondor Béla, Rékassy Csaba, Lenkey Zoltán, Würtz Ádám és a többi jeles grafikus bekapcsolódása kitüntetett hellyé tette Miskolcot - magyarázta Barázda Eszter.

Rámutatott: az idei triennále folytatja a félévszázados hagyományt, a szabad beadásos kiállítás áttekintést ad a szakma helyzetéről, miközben a meghívásos tárlat néhány markáns új tendenciára, elsősorban az ábrázolás problémájának újra és újfajta módon aktuálissá váló kérdésére hívja fel a figyelmet.

A kísérő kiállítások bemutatják a három évvel ezelőtti nagydíjast, Rácmolnár Sándort, áttekintik a grafikai seregszemle félévszázados történetét, és Petneki Áron gyűjteménye révén ízelítőt adnak a grafika történetéből is.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az idei triennále felhívását a hagyományoknak megfelelően négy kategóriában - a klasszikus grafikai technikák, az elektro-, a kísérleti grafika és a művészkönyv témákban - hirdették meg. A szakmai zsűri elé 277 művész 655 munkája került, ebből 126 alkotó 187 műve "látható a falakon".

A törzskiállítás hagyományosan az előző triennále óta eltelt időből fogad be alkotásokat, így a tárlat a 2008 és 2011 között készült grafikákból ad keresztmetszet a közönségnek - jegyezte meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről

Más művészeti ágakról

Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról
színház

Megtisztulás elvitelre Megtisztulás elvitelre
Ábel Stella Psyché-interpretációja. Monodráma, ami szó szerint a székhez szegez
irodalom

Záróakkord Záróakkord
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 7. nap
irodalom

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés