bezár
 

art&design

2011. 06. 10.
Jubileumi GrafiTri Miskolcon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Huszonötödik alkalommal rendezik meg Miskolcon a kortárs sokszorosító grafikai művészet legnagyobb magyarországi seregszemléjét. A Miskolci Grafikai Triennále öt tárlatot felvonultató, jubileumi kiállítás-sorozatát június 11-én, szombaton nyitják meg az érdeklődő közönség előtt.
Barázda Eszter, a triennálét szervező Miskolci Galéria Városi Művészeti Múzeum szóvivője az MTI-nek elmondta, hogy a jubileumát ünneplő seregszemle az eltelt évtizedek során a magyar képzőművészeti élet rangos, a grafikus szakma megbecsült eseményévé vált.

A grafikai biennálék - 2008-tól triennále - sorozata 1961-ben indult el Miskolcon Feledy Gyula tevékenysége nyomán.

A művész jelentős szerepet töltött be a magyar grafika megújításában, a miskolci képzőművészeti élet felpezsdítésében, a szellemi műhely megteremtésében. Kondor Béla, Rékassy Csaba, Lenkey Zoltán, Würtz Ádám és a többi jeles grafikus bekapcsolódása kitüntetett hellyé tette Miskolcot - magyarázta Barázda Eszter.

Rámutatott: az idei triennále folytatja a félévszázados hagyományt, a szabad beadásos kiállítás áttekintést ad a szakma helyzetéről, miközben a meghívásos tárlat néhány markáns új tendenciára, elsősorban az ábrázolás problémájának újra és újfajta módon aktuálissá váló kérdésére hívja fel a figyelmet.

A kísérő kiállítások bemutatják a három évvel ezelőtti nagydíjast, Rácmolnár Sándort, áttekintik a grafikai seregszemle félévszázados történetét, és Petneki Áron gyűjteménye révén ízelítőt adnak a grafika történetéből is.

A szóvivő emlékeztetett arra, hogy az idei triennále felhívását a hagyományoknak megfelelően négy kategóriában - a klasszikus grafikai technikák, az elektro-, a kísérleti grafika és a művészkönyv témákban - hirdették meg. A szakmai zsűri elé 277 művész 655 munkája került, ebből 126 alkotó 187 műve "látható a falakon".

A törzskiállítás hagyományosan az előző triennále óta eltelt időből fogad be alkotásokat, így a tárlat a 2008 és 2011 között készült grafikákból ad keresztmetszet a közönségnek - jegyezte meg.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box

Más művészeti ágakról

irodalom

Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban Az izoláció tematikája az izlandi irodalomban
Margó 2019 - Jón Kalman Stefánsson és Sigríður Hagalín Björnsdóttir
irodalom

Mosoly, sellők és sorok Mosoly, sellők és sorok
Margó 2019 – Umami, Darvasi László, André Aciman
Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról
Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés