bezár
 

art&design

2008. 06. 30.
Civilek az Opera Patika megmentéséért
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több tucat civil és két műemlékvédő szervezet fordult nyílt levélben Mezős Tamáshoz, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnökéhez az Andrássy úti Opera Patika megmentése érdekében, sürgetve az épület ideiglenes műemléki védelem alá helyezését. A dokumentumot az Örökség és Társadalom Alapítvány hétfőn juttatta el az MTI-hez.
A patinás budapesti gyógyszertár tavasszal zárt be, és az aláírók félelmei szerint "jelenlegi tulajdonosa új funkció kialakításával kívánja eladni, megszüntetve ezzel egyrészt a környéken élő idősek lakóhelyéhez közel eső gyógyszertárat, másrészt veszélyeztetve kulturális örökségünk egyik kiemelkedő értékét, a világörökségi terület máig épen maradt eklektikus üzletbelsőjét". 

A petícióban emlékeztettek arra, hogy "az 1888-ban épült patika belső tere és bútorzata már 1967-ben műtárgyi védelemben részesült". A külön a jelenlegi helyére tervezett berendezés a gyógyszertár megnyitása óta változatlanul szolgálta a betegeket, így műtárgyként továbbra is csak ott maradhat fenn - hangsúlyozták a levélben.

Az aláírók célként "az Opera Patika gyógyszertárként történő továbbműködésének megoldását, és ezen keresztül a patikabútorzat és üzletbelső megőrzését" jelölték meg.

Az MTI megkeresésére a KÖH megerősítette, hogy a patika berendezése 1967 óta valóban egyedileg védett. A hivatal, tájékoztatása szerint kora tavasszal határozatot hozott az ingatlan ideiglenes műemléki védelem alá helyezéséről, a patika tulajdonosa azonban ez ellen fellebbezett, így jelenleg az ügy másodfokon van.

"A petíció nyitott kapukat dönget, hiszen a KÖH az ideiglenes védést már korábban elindította" - hangsúlyozta az örökségvédelmi hivatal.

Nem optimista a patika fennmaradását illetően Ráday Mihály, aki másfél hete a Város és Faluvédők Szövetségének országos találkozóján hívta fel - más veszélyben lévő értékek mellett - az Opera Patika ügyére a figyelmet. "Nem hiszem el, hogy ne lenne jövedelmező gyógyszertárat üzemeltetni ebben az épületben, de ha egy újfajta tevékenység nagyobb hasznot hoz, valószínűleg a tulajdonos el fogja érni, amit akar" - mondta az MTI-nek a Város- és Faluvédők Szövetségének elnöke.

Ráday Mihály emlékeztetett arra, hogy összesen kevesebb mint 10 védendő berendezésű üzlet van Budapesten, az Opera Patika azonban ezek közül is különleges, mert itt találták fel a gyógypemetefű cukorkát. Ha a gyógyszertár helyén kávézó vagy üzlet nyílna, a védett berendezés múzeumba kerülne. "Nem hiszem azonban, hogy minden értéket múzeumba kell szállítanunk. A patika bútorzatát eredeti helyén kellene megőrizni" - tette hozzá a városvédő szakember.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával

Más művészeti ágakról

Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
Bánkitó, fesztiválemlék


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés