bezár
 

art&design

2011. 06. 12.
Hidak Európa Népei Között - kiállítás az Európai Parlamentben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyarok és a pannon térség más népei közt mintegy hidat képeznek azok az alkotóművészek, akiknek a kiállítása, illetve azok a történelmi személyiségek, akiknek a bemutatása - Surján László néppárti európai parlamenti (EP-) képviselő szervezésében - keddtől csütörtökig tekinthető meg az EP brüsszeli székházában.
A tárlaton egyfelől három neves képzőművész szobrai és érméi láthatók. A korondi származású Józsa Judit terrakotta kisplasztikái, Lebó Ferenc győri éremművész érméi, valamint a vereckei hágós emlékművet készítő, ruszin-magyar származású Matl Péter szobrai Szent István azon üzenetét tolmácsolják, miszerint "az egynyelvű és egyszokású ország esendő" - olvasható a kiállítás anyagának ismertetőjében.

Másfelől olyan személyeket mutat be a kiállított anyag, akik közül egyesek idegenből jöttek, de Magyarországon tevékenykedtek, mások magyarnak születtek, de külhonban alkottak. A bemutatottak közt szerepel például Árpádházi Szent Erzsébet, Kapisztrán Szent János, Bél Mátyás, Salkaházi Sára, Kőrösi Csoma Sándor. Üzenetüket a mai európai terminológiával mutatják be az érdeklődőknek. Az ismertető szerint a bemutató célja, hogy ezek a példaképek erősítsék az összetartozás érzését, járuljanak hozzá a közös regionális identitástudat elmélyüléséhez.

A kiállítás már keddtől látható, de a megnyitó ünnepséget szerda este rendezik. Az ünnepségen a felvidéki Csiba Júlia énekel. A megnyitóval egybekötött borkóstoló ugyancsak az emberek közötti hidakat, a regionális összefonódást tükrözi - Mauerer Oszkár szerémségi, Bussay László Mura-vidéki és Györgykovács Imre Somló-hegyi boraiban.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

irodalom

lapozható traumák megtestesülése lapozható traumák megtestesülése
Margó 2019 – Mucha Dorka, Nádas Péter, Győrfi Kata, Nemes Z. Márió
irodalom

Leülni vagy nem ülni? Leülni vagy nem ülni?
A 2019-es Margódíj-átadó
irodalom

Irodalmi határátlépések Irodalmi határátlépések
Margó 2019 – Borges: Tangó, Molnár T. Eszter: Teréz, vagy a test emlékezete és kortárs kínai science fiction
Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés