bezár
 

art&design

2011. 06. 13.
Múzeumok éjszakája - Programok Zala megyében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Zalaegerszegen régészeti leleteket bemutató kiállítás nyílik, Nagykanizsán a sport köré szerveződnek a programok június 18-án, a Múzeumok éjszakáján, Kehidakustányban pedig ekkor nyitja meg kapuit a Deák-kúria.
A zalaegerszegi Göcseji Múzeumban Keszthely-Fenékpuszta - Az évezredek tükrében címmel a térségben végzett feltárások során előkerült régészei tárgyakat bemutató időszaki kiállítás nyílik, de a Múzeumok éjszakáján az épület közönség elől elzárt részei is megnyílnak. A Központok a Zala mentén című állandó kiállítást a késő esti órákban is tárlatvezetéssel tekinthetik meg látogatók, és még számos kulturális program teszi színvonalassá az éjszakai múzeumlátogatást - közölte Kostyál László megbízott megyei múzeumigazgató.

A restaurátorműhelyben Alexander Horsch népzenész mutatja be hangszereit, a Kisfaludy-teremben Simán László egzotikus tájakról tart élménybeszámolót. A múzeumkertben Gubinecz Ákos népdalénekes, Hertelendy Attila, a Hevesi Sándor Színház művésze és a KISZÖV Táncegyüttes szórakoztatja a közönséget, majd Búfelejtő, gondűző címmel a Kis-Hétrét ad műsort. Sötétedés után "csillagles" kezdődik, az égbolt tanulmányozásához Bánfalvi Péter csillagász nyújt majd segítséget.

A megyei múzeumi programok szervezői a gyerekekre is gondoltak: lesznek kézműves játszóházak és ügyességi vetélkedők. A zalaegerszegi múzeumban például régészeti műtárgymásolatokat, a nagykanizsai Thúry György Múzeum udvarán érmeket, babérkoszorút készíthetnek a kisebbek. Nagykanizsán kincskereső kalandtúrára is indulhatnak, és kipróbálhatják az üvegfestést, -színezést is.

A nagykanizsai barokk múzeum fáklyákkal megvilágított termeiben és udvarán a sport köré szerveződnek a programok. A késő esti órákban nyílik meg a "Testedzés és életöröm" - Zalai sportok című időszaki kiállítás, amelyen relikviákon, érmeken, korabeli fotókon, írásos dokumentumokon, sporteszközökön keresztül mutatják be a megye sportéletét - közölte Kunics Zsuzsanna muzeológus, hozzátéve, hogy a legrégebbi kiállítási tárgyak - köztük egy tricikli és sítalpak - a 19. század közepéről származnak.

Kunics Zsuzsanna érdekességként említette az 1870-ben megrendezett országos tornászversenyen készült fotó reprodukcióját, amely azért számít kuriózumnak, mert a fotós mozgás, nyújtón végzett gyakorlat közben örökítette meg a sportolót, ami ebben az időszakban ritkaságnak számított.

Miközben a múzeum falai között a régebbi idők tárgyi emlékeit szemlélhetik meg a látogatók, az udvaron a legmodernebb sportágakkal és eszközökkel - fitness zumba, aerobik, cross autók - is megismerkedhetnek. A dél-zalai város jelenleg működő sportegyesületei tartanak bemutatókat, a Csónakázó tótól egészen a múzeumkertig tartó utcai futóbajnokságot, családi sportversenyeket rendeznek. Mozgókönyvtári szolgáltatás keretében a Halis István Városi Könyvtár sporttal kapcsolatos kötetei is kölcsönözhetők lesznek.

Kehidakustányban, a Deák-kúriában is színes programokkal várják az érdeklődőket. A 18. században épült nemesi udvarházban késő esti tárlevezetéssel tekinthetik meg A haza bölcse, Zala büszkesége címmel nyílt, Deák Ferenc életútját bemutató állandó kiállítást.

Petőfi Sándor vígeposzát, A helység kalapácsát Besenczi Árpád Jászai-díjas színművész tolmácsolásában láthatja majd a közönség. A kehidai színjátszók Arany János A fülemile című versének színpadi változatát mutatják be, és anekdoták hangzanak el a göcseji nép életéből. A fáklyafénnyel megvilágított parkban a vindornyaszőlősi Őszirózsa Daloskör népdalai csendülnek fel és az Énekmondó együttes ad koncertet.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről

Más művészeti ágakról

Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
Frédéric Tellier: A tűzön át
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés