bezár
 

art&design

2011. 06. 14.
A magyar festészet klasszikusai Balatonfüreden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A magyar képzőművészet számos fontos alkotása, tankönyvekből ismert jelentős alkotók, köztük Mednyánszky, Egry, Gulácsy, Rippl-Rónai és Iványi-Grünwald művei láthatók június 18-tól a balatonfüredi Vaszary Villában a Kecskeméti Képtár vendégkiállításán.
A magyar festészet aranykorának tartott, 1896 és 1945 közötti időszakból származó mintegy hetven kép egy része korábban Nemes Marcell híres műgyűjtő és kereskedő adományaként került a Kecskeméti Képtárba, amely szeptember 11-ig Balatonfüredre kölcsönadta az alkotásokat - olvasható a fürdőváros honlapján.

A kiállításon szinte minden jelentős iskola festményei láthatóak lesznek: a nagybányaiak, a szolnoki, a kecskeméti művésztelep, a gödöllői kör, illetve a Nyolcak, utóbbiak képviseletében Czigány Dezső, Czóbel Béla és Márffy Ödön művei. Szerepelnek olyan alkotók képek is, akiket kevéssé lehet sorolni irányzatokhoz, iskolákhoz, ezek közé tartozik Rippl-Rónai József, Vaszary János és Gulácsy Lajos.

A Farkas István–Glücks Ferenc hagyaték révén Mednyánszky László, Farkas István és Nagy István képei is szerepelnek, akárcsak Barcsay Jenő és Egry József alkotásai.

A magyar festészet klasszikusai - Mednyánszkytól Barcsayig című kiállítás anyagát több száz festményből válogatták ki, a képek teljes listája a város honlapján olvasható.

A tárlaton fontos főművek is láthatóak lesznek, köztük Faragó Géza Tungsram-plakát terve, Czigány Dezső sorozatindító Ady-portréja, Mednyánszky László Ágrólszakadt című alkotása, Farkas István Fiatal részeg költő az anyjával, Tóth Menyhért Kereszten című festménye vagy Mednyánszky László híres csavargó sorozata, amely külön termet kap.

A füredi kiállítás után jó néhány alkotás már a Szépművészeti Múzeumban nyíló tárlaton szerepel majd.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről

Más művészeti ágakról

Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés