bezár
 

art&design

2011. 06. 14.
Múzeumok éjszakája - Kétezer program 277 helyszínen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az ország 277 múzeumában és kiállítóhelyén összesen kétezer program várja a látogatókat az idei, kilencedik múzeumok éjszakáján, amelyet rendhagyó módon két napon, vidéken június 18-án, Budapesten június 24-én rendeznek meg.
Egyedülálló lehetőség, hogy az érdeklődők ne kényszerüljenek választásra a vidéki és a fővárosi programok között - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) kultúráért felelős államtitkára a múzeumok éjszakája osztott rendezésének előnyeire a keddi gödöllői sajtótájékoztatón.

Mint Szőcs Géza elmondta, a kulturális kormányzat az idei tapasztalatok értékelése után dönt arról, 2012-ben is külön rendezzék-e vidéken és Budapesten a múzeumok éjszakája programjait. A NEFMI államtitkára felidézte: a Szent Iván-éjhez, az év leghosszabb éjszakájához igazodó múzeumi rendezvénysorozat ötlete 1997-ben Berlinben született, majd Magyarországon először 2003-ban rendezték meg, mára azonban a lakosságszámhoz viszonyítva a magyar fővárosban arányosan magasabb a múzeumok éjszakájának látogatottsága.

A kulturális kormányzat 20 milliós és a Nemzeti Kulturális Alap 3,2 millió forintos támogatásából a IX. Múzeumok éjszakáján a szervezők hozzávetőleg 480 ezer látogatóra számítanak.

A közmédia első múzeumának megalakulását jelentette be a sajtótájékoztatón Cserháti Ágnes, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) szóvivője: a Pollack Mihály téri Rádió- és Televíziótörténeti Múzeum június 24-én 17.30-kor nyitja meg kapuit. A nyilvános megnyitó előtt, majd után a Pollack Mihály téren egész nap élő Kívánságkosár, számos játék és egyéb meglepetésprogram várja az érdeklődőket.

Gönczi Tibor, a Gödöllői Királyi Kastély ügyvezető igazgatója azt emelte ki, hogy látogathatóvá válik a palota kertje alatt található második világháborús bunker. Az úgynevezett Horthy-bunker a múzeumok éjszakáján ingyen kereshető fel.

Számos technikai újdonságról számolt be a múzeumok éjszakája főszponzora, a Vodafone Magyarország elnök-vezérigazgatója. Beck György elmondta, hogy a telekommunikációs vállalat négy fővárosi és négy vidéki helyszínen (Győrben, Kecskeméten, Miskolcon és Pécsett) intelligens infópontokat helyez ki, amelyek segítségével a látogatók részletesen tájékozódhatnak a múzeumok éjszakája rendezvényeiről, sőt, az arcfelismerő funkció segítségével személyre szabott programajánlatokat is kaphatnak.

Az okostelefonok tulajdonosai ingyenesen letölthető múzeumok éjszakája-alkalmazás révén igazodhatnak el a gazdag kulturális kínálatban, míg a vállalat előfizetői számos múzeumban az infoguide szolgáltatást is térítésmentesen vehetik majd igénybe.

Mint Szőcs Géza az MTI kérdésére közölte: a tárcánál folyik a múzeumok őszi éjszakája tervezése, és ha az eddigieknél szerényebb keretek között is, de a programsorozat megvalósulására jó esély látszik.

A múzeumok éjszakája részletes programját a www.muzeumokejszakaja.hu találják meg az érdeklődők.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz

Más művészeti ágakról

Julian Fellowes: Downton Abbey
Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés