bezár
 

art&design

2011. 06. 14.
Öt Schiele-rajzot kaphatnak vissza a korábbi tulajdonos örökösei
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egon Schiele öt rajzát kaphatják vissza az Albertina Múzeumtól a korábbi tulajdonos örökösei egy szakértői bizottság állásfoglalása alapján - írta keddi számában egy osztrák lap.
A Der Standard beszámolója szerint a bizottság múlt pénteki ülésén javasolta a műtárgyak átadását az 1941-ben koncentrációs táborba deportált és ott meggyilkolt Karl Mayländer zsidó üzletember örököseinek.

A cikk szerint a szakvéleményben a Lány napszemüvegben, az Olga Gallus arcképe, a Proletárfiú, a Heinrich Benesch arcképe és a Fiúakt című Schiele-rajzok szerepelnek. A szakértői vélemény szerint emellett a bécsi Természettudományi Múzeumnak is meg kell válnia 176 növényrajztól, ezek Ernst Moriz Kronfeld gyűjteményébe tartoztak egykor.

A Claudia Schmied oktatási és kulturális miniszter által létrehozott restitúciós bizottság mintegy fél évvel korábban hozott állásfoglalást másik öt, szintén az egykori Mayländer-gyűjteménybe tartozó rajzról. A testület akkori szakvéleményében azt írta, hogy ha a jelenlegi tulajdonos, a magánalapítványi kezelésben lévő Leopold Múzeum - akárcsak az Albertina - állami múzeum lenne, akkor kötelező lenne visszaszolgáltatnia a rajzokat az örökösöknek. A - rá nézve nem kötelező erejű - szakvéleményt a múzeum eddig nem követte.

Ausztriában egy sor, a német megszállás alatti nemzetiszocialista időszakhoz köthető restitúciós ügy van napirenden az utóbbi években, részben az állami bizottság életre hívásának következményeként. Nagy figyelemre tartott számot többek között Jan Vermeer egyik főművének, a Műterem (másik közismert nevén: A festészet allegóriája) című olajfestménynek a sorsa. A bizottság döntése alapján a remekmű a bécsi Szépművészeti Múzeum gyűjteményében maradhat, mert nem találták bizonyítottnak, hogy előző gazdája, Jaromir Czernin kényszer hatására adta azt el Adolf Hitlernek.

Egy másik esetben a Rudolf Leopold műgyűjtő által alapított Leopold Múzeum hosszú jogi vita után végül peren kívüli megállapodás keretében 15 millió eurót (több mint négymilliárd forint) fizetett Lea Bondi-Jaray örököseinek Schiele Wally arcképe című festményéért. Az osztrák expresszionista festő kedvesét ábrázoló kisméretű olajfestmény így több mint egy évtized után visszakerült a múzeumba az Egyesült Államokból. Az alapítvány annyira meg akarta tartani "a Wally"-t, hogy a kártérítésre felvett kölcsön visszafizetése érdekében júniusban árverésre bocsát egy másik nagy értékű Schiele-festményt.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés