bezár
 

art&design

2011. 06. 15.
Óriásfotókkal emlékeznek Berlinben a "szégyen falára"
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Óriásfotókból nyílt kiállítással emlékeznek Berlin több pontján a "szégyen falára", az ötven éve épült berlini falra, amely a hidegháború idején kettéválasztotta a várost.
Klaus Wowereit polgármester Treptow kerületében leplezte le kedden az első felvételeket, a képek azt a traumát idézik fel, amelyet a város nyugati felét körülzáró fal építése 1961. augusztus 13-tól. Akkor húztak szögesdrótot a két városrész elválasztására, ezt hamarosan betonfal váltotta fel.

Az óriásfotók a nagyváros tizenegy pontján várják az érdeklődőket. A fekete-fehér kockák szélessége és magassága egyaránt több méteres. A felvételek közül sok a kettészakított Berlin mindennapi életét örökíti meg.

A német várost a II. világháború után négy szektorra - amerikaira, franciára, britre és szovjetre - osztották, a megosztottság 1961. augusztus 13. után a kelet-német hatóságok döntése után lett végleges. A betonfalat őrállásokkal és néhol egy második fallal erősítették meg, szökésre szinte nem maradt esély.

Történészek szerint legkevesebb 136 ember halt meg a falnál azalatt a 28 év alatt, míg állt. A hírhedt berlini fal végül 1989. november 9-én omlott le.

"1961. augusztus 13. a szégyen és a szomorúság napja" - mondta a fotókiállítás megnyitóján Klaus Wowereit.

Berlin számos eseménnyel emlékezik meg a fal építésének fél évszázados évfordulójáról, a történeti múzeumban nemrég Angela Merkel kancellár nyitott meg kiállítást a város kettéosztottságának koráról.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés