bezár
 

art&design

2011. 06. 16.
Helikon Kastélymúzeum: az új vezető átvilágítást vár
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A keszthelyi Helikon Kastélymúzeum anyagi helyzetének átvilágítását, a vagyoni leltározást emelte ki feladatai közül az intézmény új ügyvezető igazgatója, Pálinkás Róbert, aki interjút adott az MTI-nek.
"Már korábban, a felügyelőbizottság tagjaként is az volt a véleményem, hogy a kastély körüli problémákat elsősorban az okozta, hogy a megnövekedett vagyon felelős kezelését és a sokrétű feladatot csak kiváló szakemberek együttműködésével, team-munkában lehet elvégezni, nem pedig egyszemélyes vezetéssel" - hangsúlyozta Pálinkás Róbert, akit a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. június másodikával nevezett ki a Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatójának.

Mint megjegyezte, sokan jelezték, hogy a Festetics kastély jövője, fejlődése érdekében szeretnék támogatni munkáját, felajánlotta segítségét többek között a Balaton Akadémia is, amely újra a kastélyban ülésezik.

A múzeumot 27 éven át irányító Czoma László munkaszerződését a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. indoklás nélkül, azonnali hatállyal szüntette meg június elején. Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke az MTI-hez akkor eljuttatott közleményében zavarosnak és pazarlónak nevezte a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. gazdálkodását, likviditási helyzetét pedig válságosnak.

Az új vezető most az MTI-nek elmondta, hogy a gazdasági stabilitás megteremtése mellett sürgősen szükség van az eddig hiányzó tűzvédelmi terv kidolgozására és a vagyonbiztosítás megkötésére is.
Pálinkás Róbert beszámolt arról, hogy megkezdődött a kastély magyar nyelvű honlapjának átalakítása, elindítják az eddig hiányzó angol és német verziót, a közeljövőben pedig távol-keleti és orosz mutációt is terveznek.

Mint mondta, késedelem nélkül elkezdődik a Munkácsy-kiállítás országos megismertetése, és a jövőben a környező szállodákban is hatékonyabban reklámozzák a kastély tárlatait.

Szólt arról is, hogy még idén ősszel bronzszobrot avatnak a múzeum parkjában, a vadászati gyűjtemény anyaga ugyanakkor hamarosan új, Széchenyi-Kittenberger relikviákat bemutató tárlattal bővül, erről Hídvégi Bélával, a jelenlegi kiállítás egyik létrehozójával már tárgyalt az igazgató.

Kitért arra, hogy előkészítő munkák kezdődtek az Amazon szálló épületének felújításával és a pálmaház bemutathatóságával kapcsolatban is; utóbbi ügyében Pálinkás számít a Pannon Egyetem keszthelyi Georgikon kar kertészeti tanszékének szakmai segítségére. Augusztus végén magyar és nemzetközi régészek bevonásával Fenékpuszta jövőjéről szerveznek konferenciát, amelyet a régészeti területek megnyitása követhet.

Az ügyvezető kiemelt céljának tekinti, hogy a Festetics kastélyt a keszthelyiek ismét magukénak érezzék. Ismert keszthelyi polgárok megkeresésére hamarosan létrehozzák a Festetics Örökségéért Alapítványt, mely az intézmény működését a civil szféra felől segíti majd. Támogatóként és csatlakozó tagként számítanak a Keszthely városáért tenni akaró helyi és környékbeli magánszemélyekre is - mondta az igazgató. Hozzáfűzte, hogy az alapítvány szerepet vállalhat például a kastély bútoranyagának fejlesztésében (a Sigray-örökség a jogerős bírósági döntés értelmében elkerült a kastélytól), és egyéb forrásszerzésben is segítséget nyújthat az intézménynek.

Pálinkás Róbertet, Keszthely volt fideszes alpolgármesterét a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. június másodikával nevezte ki a Helikon Kastélymúzeum ügyvezető igazgatójának.

A megbízatást és az ezzel járó feladatot - az intézmény gazdasági működésének stabilizálását - egy évre vállalta, a feladat végrehajtása után a város alpolgármestereként kívánja folytatni a munkáját.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

Frédéric Tellier: A tűzön át
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés