bezár
 

art&design

2011. 06. 16.
Magyar Örökség: idei nyári díjazottak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A hét végén ismét átadják a Magyar Örökség-díjakat. A negyedévente odaítélendő elismeréseket szombaton délelőtt 11 órakor hirdetik ki hivatalosan a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében.
A bírálóbizottság ezúttal Kass János képzőművészt, Mécs László költőt, a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaságot, Nagy Zoltán népmesekutatót, a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégiumot, Szőnyi Zsuzsát és Triznya Mátyást, továbbá a hagyományőrzésével kitűnő, mezőségi Szék települést találta méltónak az elismerésre - tájékoztatta az MTI-t a Magyar Örökség és Európa Egyesület csütörtökön.

A Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság 1958-ban alakult Nagy Lídia vezetésével, jelenlegi karnagya Kollár Kálmán. Munkájának színvonaláról sokat mond, hogy jó pár magyar zeneszerző - köztük Bárdos Lajos, Lendvay Kamilló, Szokolay Sándor - ajánlotta művét az együttesnek. A kórusnak már 11 lemeze van, a társulat nemzetközi versenyek állandó résztvevője, számos első díj birtokosa.

(Arezzo három I. díj, Gorizia, Montreaux, Neuchatel, Tours, BBC-verseny.)

Nagy Zoltán népmesekutató, pedagógus több mint három évtizede gyűjtője és tanulmányozója a folklór több ágának (népdal, népballada, gyermekdal, népi imádság, mese, monda). Számos kötete jelent meg az Akadémia-, Móra-, Corvina- és Palócföld Kiadóknál. Népmese lexikonja és határozója nélkülözhetetlen kézikönyve a mesét tanító pedagógusoknak.

A premontrei szerzetes, költő, lapszerkesztő Mécs László 1978-ban hunyt el, 83 esztendősen. 1953-ban röpiratok terjesztésének vádjával 10 év börtönre ítélték. 1956-ban hátralévő büntetésének elengedésével szabadult, 1958 tavaszától rendszeresen prédikált az óbudai plébániatemplomban. Hagyatékát a pannonhalmi bencés közösség gondozza.

A Kossuth-díjas grafikus, szobrász, bélyegtervező Kass János is posztumusz kapja az elismerést, ő tavaly hunyt el, ugyancsak 83 évesen. Könyvillusztrátorként is jelentőset alkotott, és igen termékeny volt: több mint 300 könyvet tett még élvezetesebbé művészetével, többek közt Don Quijote, Robinson Crusoe, Nils Holgersson kalandjait.

Szőnyi Zsuzsa - Szőnyi István festőművész lánya - férjével, Triznya Mátyás festőművésszel öt évtizeden át tartotta fenn Rómában a Triznya-kocsma néven legendássá vált irodalmi szalont. 1956-ban sokat segített a magyar menekülttábor lakóinak. 1999-ben Ciampi olasz államelnök a Köztársasági Érdemrend parancsnoki fokozatának aranykeresztjét adományozta Szőnyi Zsuzsának az olasz–magyar kultúrkapcsolatok ápolásában szerzett érdemeiért. Férje 1991-ben elhunyt.

A romániai Szék (korábban Székakna - sóbányászat okán -, románul Sic, németül Secken) község Kolozs megyében a Kis-Szamos egyik mellékvölgyében bújik meg. Zsákfalu, ami önkéntelenül segítette hagyományai szinte érintetlen megőrzésében. A források 1002-ben tesznek először említést róla Zeek néven. 1366-ban Nagy Lajos király is megfordult Széken egy határvita rendezése miatt.

A kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium Erdély egyik legrégibb és megújulásra mindig kész tanintézete. Az iskola padjaiban nemzedékek sora kapta meg azt az erkölcsi alapot és tudásanyagot, amelyet kamatoztatott az egyéni és közösségi életben.

Az idén még két alkalommal - az ősz és a tél első hónapjában - részesülnek arra méltók Magyar Örökség-díjakban.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Julian Fellowes: Downton Abbey
Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés