bezár
 

art&design

2011. 06. 16.
Bemutatkozott a Magyar Kézműves Szövetség
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiállítással mutatkozott be a keramikusokat, fafaragókat, bőrösöket, ötvösöket és más Magyarországon élő és alkotó kézműveseket tömörítő Magyar Kézműves Szövetség.
Az idén februárban megalakult, 140 tagot tömörítő egyesület a fővárosi Honvéd Kulturális Központban rendezett háromnapos kiállítást. "Negyven éve várunk ennek a szövetségnek a megalakulására. A tagok többsége több mint húsz éve a szakmában van, jól ismerjük egymást" - mondta köszöntőjében Szántó Ágnes elnök, hozzátéve, hogy a 140 kézműves családtagjaival, alkalmazottaival együtt több mint ezer ember megélhetését biztosítja.

A kézművesek azért tömörültek szövetségbe, mert így látják biztosítottnak a magyar kézműves kultúra fennmaradását. Céljuk a hivatásukat magas színvonalon művelő kézműves tárgyalkotók szakmai, kulturális és gazdasági érdekeinek képviselete.

"Feladatunknak tekintjük a magyar kézműves hagyományok ápolását, továbbörökítését és a tradicionális kézműves termékek minőségi újragondolását a jelenkor igényeinek megfelelően. Tagjaink részére magas színvonalú megmutatkozási lehetőséget kívánunk biztosítani kiállítások, vásárok formájában" - közli magáról a szervezet.

"A világ nem arra kíváncsi, hogyan utánozzuk, hanem hogy mi mit tudunk hozzáadni" - fogalmazott megnyitó beszédében Birinyi József, a parlamenti Hungarikum Munkacsoport vezetője, kiemelve: fontos a hagyományokat összeegyeztetni a XXI. századi kreativitással és a jelenkor igényeivel, ennyiben "ihlető hagyományról" kell beszélni. Gustav Mahlert idézve megjegyezte: "A tradíció nem a hamu őrzése, hanem a tűz továbbadása".

Mint egy részt vevő kézműves az MTI-nek elmondta, igen érzékenyen érintette a szakmát a nyári lánchídi hétvégék megszüntetése és a tavaszi Vörösmarty téri vásár elmaradása. A szövetség előnye az lehet, hogy együtt tudnak fellépni a fesztivál- és vásárszervezőkkel, önkormányzatokkal való tárgyalásokon, nem kell egyesével "kilincselni" - magyarázta.

Az Ágoston Béla és a Schaplin zenekar játéka közepette megnyitott Ökológiai kéznyomok című kiállításon keramikusok, fafaragók, bőrösök, ötvösök, szárazvirág-kötők, rongyművesek, kovácsok, mézeskalácsosok és más kézművesek portékái láthatók szombatig.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Frédéric Tellier: A tűzön át
Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés