bezár
 

art&design

2011. 06. 17.
Közép-európai tárlat a Párizsi Magyar Intézetben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A szocialista múlthoz kapcsolódó emlékezet a fő témája annak a kiállításnak, amelyen öt közép-európai ország 18 fiatal művészének munkái láthatók a Párizsi Magyar Intézetben.
A Vakuemlékezet című, csütörtök este megnyílt tárlaton a magyar művészek mellett olyan cseh, szlovák, lengyel és román alkotók vesznek részt, akik elsősorban nem kritikai szempontból viszonyulnak Közép-Európa többé-kevésbé közösnek mondható történelmi múltjához, hanem inkább kutató és elemző módon.

Az alkotásokban szinte szétválaszthatatlanul összekeverednek a gyerekkor, azaz a személyes családi történetek, illetve a történelmi múlt emlékei - mondta az MTI-nek Szalai Borbála kurátor.

A kiállító művészek életkorukból adódóan csak közvetve tapasztalták meg a politikai múltat, s ebből fakadóan az előző rendszer társadalmi berendezkedése sem közvetlenül jelenik meg a munkákban.

A jelenleg harmincas éveikben járó művészek gyermekként élték meg a rendszerváltást, így a szocialista világ csak utólag nyert értelmet számukra, s az alkotásokban mindig a személyes tapasztalatokon van a hangsúly.

A pszichológiából kölcsönzött vakuemlékezet fogalom is az emlékezés kollázsszerű, absztrakt formáját emeli ki. A tárlaton látható hétköznapi használati tárgyak, a családi fényképek vagy a korabeli amatőr filmek az alkotók számára a megértés eszközét, illetve forrását jelentik, amelynek segítségével vagy értelmezik vagy újraszerkesztik a szocialista rendszer világát.

A Vakuemlékezet című tárlat márciusban a budapesti Stúdió Galériában volt látható a Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület Gallery by Night elnevezésű kiállítás-sorozatában. A Párizsban július 17-ig látogatható tárlat a Mains d'Oeuvre galéria mellett a cseh, a lengyel a román és a szlovák kulturális intézetek közreműködésével jött létre.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Julian Fellowes: Downton Abbey
Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés