bezár
 

art&design

2011. 06. 17.
Kortárs művészeti múzeum nyílik Szófiában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Végre otthonra talál a kortárs művészet Bulgáriában: világhírű külföldi, valamint bolgár művészek alkotásainak bemutatásával nyílt meg pénteken kritikák közepette az új kortárs múzeum Szófiában.
A sokat vitatott projekt összesen 12 millió euróba (3,2 milliárd forint) került, ami túl magas költség az Európai Unió legszegényebb országában. A pénz elsősorban Norvégia, Izland és Lichtenstein adományaiból gyűlt össze.

Ezért sem véletlen, hogy a múzeum egy modern norvég kiállítás bemutatásával kezdi meg működését.
A SAMCA (Sofia Arsenal Museum of Contemporary Art) egy 1916-ban épült, klasszikus stílusú épületben kapott helyet, amely átépítve modern üveghomlokzatot és külső lépcsőket kapott.

Vezsdi Rasidov bolgár kulturális miniszter és elismert szobrász szívén viselte a projekt sorsát. Mint elmondta, miniszterként legnagyobb céljai közé tartozott a múzeum kialakítása.

A múzeumnak még nincsen saját gyűjteménye, így egyelőre az expresszionista Marc Chagall, a szürrealista Salvador Dalí és a Bulgáriából származó, Németországban a berlini Reichstag 1995-ös befedésével ismertté vált művész, Christo műveit és bolgár művészek alkotásait mutatják be. Utóbbiak között Rasidov több plasztikája is látható lesz.

A belépőjegyekből származó bevételt új kiállási tárgyak vásárlására fordítják.

A múzeumot sok kritika éri egyrészt a saját gyűjtemény hiánya miatt. Építészek egy csoportja ugyanakkor azt is szóvá teszi, hogy a több milliós projekt nyilvános pályáztatás nélkül valósult meg.

A SAMCA egy hatalmas városi park végében, a kultúrpalota és egy ötcsillagos hotel szomszédságában áll, közelükben további múzeumok sorakoznak. A SAMCA teljes kiépítésével valódi múzeumnegyed alakul itt ki. A belvárosi múzeumokkal együtt ez sokat jelenthet Szófia számára a 2019-es Európa Kulturális Fővárosa címéért benyújtott pályázat megítélésekor.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

A Švejk a Vidéki Színházak Fesztiválján
Szabó Réka A létezés eufóriája című dokumentumfilmje
irodalom

Az egyszerűség ereje Az egyszerűség ereje
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 5. nap
irodalom

Elég gazdagok már nem leszünk sosem Elég gazdagok már nem leszünk sosem
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 4. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés