bezár
 

art&design

2011. 06. 18.
Mail art: művészborítékok a fővárosi Bélyegmúzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mail art - csak szabadon! címmel mutatja be egy francia gyűjtő művészborítékokból álló gyűjteményét vasárnaptól a budapesti Bélyegmúzeum. A tárlaton a posta közvetítésével szabadon mozgó nemzetközi "küldeményművészet" gazdag képi világába 250 különleges alkotáson keresztül kaphat betekintést a közönség.
A mail art egy olyan, a hatvanas években kibontakozott nemzetközi művészeti tevékenység, amely a művészi kapcsolatteremtésre a posta szolgáltatásait, köztük a leveleket, levelezőlapokat, bélyegeket, csomagokat veszi igénybe, kifejezési eszköztárába a posta kezelési jeleit is szabadon beépítve.

A kiállításon látható borítékokat a francia gyűjtő,
Michel Bohbot kérésére ismert képzőművészek készítették és adták postára öt kontinens 32 országában. A "feladók" között olyan neves alkotókat találni, mint Arman, Gudmundur Erró, Niki de Saint-Phalle vagy Jean Tinguely, de van magyar művész is: a Kossuth- és Munkácsy-díjas Nádler István, valamint a Franciaországban élő Bér János, Hollán Sándor és Major Kamill.

"A sokszor játékos, törékeny alkotások őszinte, kreatív közeget mutatnak, ahol az eredetiség, az ötlet, a gondolat és a humor összeolvad hordozójával a bélyegek, a bélyegzők és a borítékok által kínált felületen. Az így létrejött új egység bepillantást enged abba a művészeti közösségbe, ahol a hasonló gondolkodású emberek egymással épített kapcsolatai, és nem a politikai határok képezik a realitást" - írta Csete Mónika, a kiállítás kurátora.

Mint az MTI-nek elmondta, a gyűjtemény darabjai anyagukban és a készítési technika szempontjából is rendkívül változatosak. Vannak köztük textillel készült darabok, grafikák, kollázs-montázs, illetve maratásos technikával készült alkotások, akvarellel, akrillal festett képek, valamint térbeli objektumok, például párna mail art. A gyűjteménynek van "szőrös" darabja és fa intarzia művészborítékot is láthat a közönség a tárlaton.

Csete Mónika elárulta, hogy személyes kedvence egy holland művész, Anne Bossenbroek lazúros akvarell munkája, amelyet figuratív és illusztratív (például szélmalmot ábrázoló) bélyegzőkkel egészít ki.

Hozzátette, hogy a kiállítás ötletével a Francia Intézet kereste meg őket. A világ számos pontján bemutatott anyag így került most a budapesti Bélyegmúzeumba, ahol november 20-ig láthatja a közönség.

A kiállításhoz kapcsolódva a mail art készítést a vállalkozó kedvű látogatók maguk is kipróbálhatják június 24-én a múzeumok éjszakáján, amikor Csete Mónika a gyűjtemény érdekességeit bemutató tárlatvezetést is tart a Mail art - csak szabadon! című kiállításon.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés