bezár
 

art&design

2011. 06. 19.
A Moulin Rouge és Toulouse-Lautrec világát idézi egy londoni kiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Montremartre és a Moulin Rouge aranykorát idézi a londoni Courtauld Galériában a Jane Avril (Őrült Jane) kánkántáncosnő Toulouse-Lautrec által festett portréit és plakátjait bemutató kiállítás.
Miért éppen Jane Avril? Más táncosnők, mint Louise Weber, művésznevén La Goulue (a Falánk) vagy Nini les-Pattes-en-l’air szintén sztárok voltak a maguk idejében, de mindegyik közül Jane volt a legtitokzatosabb – mondta Nancy Ireson, a kiállítás kurátora.

Kétéves kutatás és a világ múzeumaival történt kapcsolatfelvétel révén sikerült összegyűjteni 60 olyan tárgyat, amelyek a táncosnőről és a festővel tartott szoros kapcsolatáról árulkodnak.

Henri Toulouse-Lautrec története jól ismert. 1864-ben született a dél-franciaországi Albi városában nemesi családban, majd egy baleset következtében megrokkant, és sokkal jobban érezte magát a mulatókban és a könnyű hölgyecskék társaságában, mint az arisztokrácia köreiben.

Jane Avril élete is bővelkedett fordulatokban. Jeanne Beaudon néven született Belleville-ben egy kurtizán és nemesi származású ügyfele kapcsolatából. Tizenhárom éves koráig egy otthonban élt, ahol rosszul bántak vele, majd a párizsi Salpetriere kórházba került, ahol egy orvos vitustáncot (arcban és a törzsben megjelenő gyors rángásokban megnyilvánuló szervi idegbaj) diagnosztizált nála. A kórházban lett táncosnő: a kórház minden évben "őrültek bálját" tartott, ahol Jeanne nagy sikert aratott, és gyógyultnak nyilvánították.

A Folies Bergertől a Moulin Rouge-ig hányaveti stílusa elsöprő sikert aratott. Egy robbanószer után Mélinite-nek vagy Őrült Jane-nek becézték.

Toulouse-Lautrec, akihez hűséges barátság fűzte, híres plakátjain szerepelteti, sőt több arcképét is megfesti: ezeken magányosnak, titokzatosnak tűnik, egész másnak, mint a tollboák és frufruk világában. Ő rajzolja meg a londoni turnéja plakátját is Englantine kisasszony csoportja címmel.

A londoni kiállítás egyben nosztalgia is: a táncosnő angol álmot dédelgetett: erről tanúskodik egy brit barátja sugalmazta színpadi neve (Jane), egyes sanzonok címe (Az én angolom) és London iránti imádata, "ahol szabadon lehet élni, nem úgy, mint Párizsban" – írta 1933-ban megjelent emlékirataiban.

Sorsa több művésszel is összehozta: Picassóval, aki négy rajzot készített róla, Alfred Jarryvel, az Übü király szerzőjével és Oscar Wilde-dal is.

A Toulouse-Lautrec and Jane Avril: Beyond the Moulin Rouge című kiállítás szeptember 18-áig látogatható (www.courtauld.ac.uk).
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

Mészöly Ágnes válaszai a prae.hu körkérdésére
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés