bezár
 

art&design

2011. 06. 19.
Múzeumok éjszakája - Szent Iván-éjjel Keszthelyen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szent Iván éjjelén, június 24-én megnyílnak a múzeumok Keszthelyen, a belvárosi utcák pedig zeneszótól, táncházi muzsikától lesznek hangosak.
A Balaton fővárosában pénteken, a múzeumok éjszakáján több mint tíz helyszínen mintegy félszáz programmal várják a látogatókat. A Helikon Kastélymúzeum első alkalommal csatlakozik a programsorozathoz - közölte Pálinkás Róbert kastélyigazgató az MTI-vel.

A vendégeket díszes barokkruhában fogadják, a Boombatucada dobegyüttes megnyitója után a kastélyparkban mutatványosok, vásárosok, gólyalábasok lépnek fel, tűzzsonglőrök tartanak bemutatókat, és lehetőség nyílik főúri hintóval körbekocsikázni a kastélyparkot. A parkban tizenhat kórus háromszáz tagja ad közös koncertet. A tükörteremből nyíló erkélyen megjelenik Rómeó és Júlia; Shakespeare klasszikus erkélyjelenetét a Keszthelyi Musical Stúdió előadásában láthatja a közönség. A kastélyban gyertyafényes, romantikus tárlatvezetést tartanak, bemutatják a főúri könyvtár legérdekesebb köteteit, és elárulnak néhány restaurálással kapcsolatos kulisszatitkot is. A pincébe borkóstolóval egybekötött bormúzeumi túrát szerveznek.

A Georgikon Majormúzeumban zenés műsorral, gitárjátékkal, szerelemvarázslással, rontáselűzéséhez kapcsolódó tűzgyújtással, tűzugrással a Szent Iván-éji hagyományokat idézik fel - ismertette Szabóné Lázás Ibolya igazgató.

A vendégek fogadására finom ételekkel, Balaton környéki borokkal, pálinkákkal és különleges "bájitalokkal" is készülnek. Lesznek éjszakába nyúló gyerekfoglalkozások, kézműves játszóházak, "Nem csoda, nem varázslat, csak látványos kísérlet" címmel rendhagyó fizikaórát, szabadtéri filmvetítést tartanak. A Georgikon major történetét reprezentáló múzeumban folyamatos tárlatvezetést biztosítanak, és megnyitják az új kádárműhelyt.

A Balatoni Múzeum Hideg nyalat és spanyol tekercs - A fagylalt, a jégkrém és a parfé története címmel új időszaki kiállítással készül a múzeumok éjszakájára. Lesznek múzeumpedagógiai foglalkozások gyermekeknek és "örökifjaknak", a Boroszlán együttes táncházi produkcióval, a Brumi Bandi Band koncerttel szórakoztatja a közönséget, fellép a Cserszegi Népdalkör, a Balatoni Borbarát Hölgyek pedig barokktáncokat mutatnak be. A program része lesz a balatoni borok kóstolója is, miközben a szőlő levét dicsérő dalok csendülnek fel, és ha tiszta lesz az égbolt, csillagászati bemutatót is tartanak.

A Balaton Színházban a misztikus keleti kultúrával ismerkedhetnek meg a látogatók. A Tibeti hozomány, avagy a Kelet kultúrája a nyugati világban címmel nyíló tárlaton a balatonkeresztúri Rabten Tashi Ling Tibeti Kultúrközpont közreműködésével Ruedi Hoffstetter tibeti zarándokútja alkalmával készített fotói, népviseletek, tibeti hangszerek, könyvek és egyéb tárgyak lesznek láthatók. Az est vendége két Svájcban élő tibeti szerzetes a Gonszar Rinpocse vezetése alatt álló Rabten Dharma Központból, valamint Soghatsang Dolma Baden tibeti orvosnő, akik a színház belső udvarában felállított sátorban tibeti és buddhista zene mellett rituálékat mutatnak be.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Julian Fellowes: Downton Abbey
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
A Fausttól a Szívlapátig. Kortárs könyvek a középiskolában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés