bezár
 

art&design

2008. 07. 05.
"Friss" alkotók kiállítása a Kogart Házban
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mintegy negyven fiatal képzőművész legújabb alkotásait és korábbi diplomamunkáit mutatja be a Kogart Házban július végén nyíló Friss című tárlat - közölte Narancsik Ágota sajtóreferens az MTI-vel.

Tájékoztatása szerint a képzőművészeti egyetemisták éves bemutatkozója immár az ötödik évéhez érkezett; a látogatók a fiatal művészek legújabb munkáin keresztül képet kaphatnak arról, hogyan alakult a bemutatkozók pályája és alkotói fejlődése a diplomázás óta. 

Az első emeleten a négy Kogart-díjas művész, Gesztelyi Nagy Zsuzsa, Tóth Ágnes, Kiss Endre és Bondor Csilla alkotásai láthatók majd, a felső két szinten pedig mintegy negyven fiatal magyar művész ad átfogó képet saját művészetéről és a mai magyar képzőművészet új törekvéseiről.

A sajtóreferens közlése szerint a Friss ötödik évfordulója kiváló alkalom arra, hogy a szervezők "repetát" kérjenek azoktól a festőktől, szobrászoktól, grafikusoktól, intermédiásoktól, akik diplomázásuk óta rendszeresen szerepelnek a kortárs magyar művészet életben. Mindegyiküktől új munkákat kértek, hogy a sorozat címéhez hűek legyenek, de kiállítanak néhány korábbi diplomamunkát is az összevethetőség kedvéért. 

A Friss kiállítás-sorozat 2004-ben azzal a szándékkal indult, hogy szélesebb közönségnek is bemutassa azokat az irányokat, témákat, formákat, amelyekkel a fiatal alkotó generáció kísérletezik. A résztvevők mindig az adott év végzős festő, szobrász, grafikus és intermédia-hallgatói közül kerültek ki, első alkalommal csak a Magyar Képzőművészeti Egyetemről, majd később több külföldi - osztrák, cseh, francia, lengyel, szlovák és szlovén - akadémiáról, 2006-tól pedig a pécsi egyetem művészeti karáról is. 2005-től a kiállítás címe Friss Európára módosult, majd Magyarország uniós csatlakozása után az unió új tagországait is meghívták, a Friss 2005-ben eljutott Berlinbe, 2006-ban Brüsszelbe, 2007-ben pedig Bécsbe.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

Quentin Tarantino: Volt egyszer egy... Hollywood
irodalom

Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot Amikor egy csapat művész öt napra elfoglalja Kámot
Ilyen volt a III. Nyolc Ág Művésztábor
Mészöly Ágnes - Molnár T. Eszter: Az Emberek Országa
Bánkitó, fesztiválemlék


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés