bezár
 

art&design

2011. 06. 23.
A Bizottság a Műcsarnokba megy
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A nyolcvanas évek hazai ellenkultúrájának meghatározó zenekara, az autodidakta képzőművészek által létrehozott Bizottság előtt tiszteleg a Műcsarnok "Sírba visztek" - A Bizottság a Műcsarnokba megy című őszi kiállítása, amelyhez filmvetítések, konferencia, CD és DVD is kapcsolódik majd.
Nem retrókiállításról, hanem egy művészeti projektről van szó, amely a "minden lehet művészet, az élet maga is művészet" fluxus jegyében a Bizottságot mint művészeti jelenséget mutatja be - mondta a tárlat egyik kurátora, a Műcsarnokot vezető Gulyás Gábor a rendezvénysorozat csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

Mint emlékeztetett, az autodidakta képzőművészek - többek között ef Zámbó István, fe Lugossy László és Wahorn András - által létrehozott együttes a szentendrei Vajda Lajos Stúdióból nőtt ki, és rövidesen a nyolcvanas évek ellenkultúrájának meghatározó zenekarává vált.

De jóval több is lett annál: a műfaji, művészeti határok áthágásával a Bizottság olyan produktumot hozott létre, amely ellenállt az ideológiailag terhelt hivatalos kánon elvárásainak, és máig hatóan új irányt szabott az alternatív kultúrának - fűzte hozzá Gulyás Gábor.

A kiállítás másik kurátora, Készman József arról beszélt, hogy a Műcsarnokban szeptember 3. és november 13. között a Bizottság tagjainak számos képzőművészeti alkotása lesz látható, és a tárlathoz több kísérőrendezvény is társul majd. Hetente lesz filmklub, zenei és múzeumpedagógiai program, októberben konferencia a Bizottság-jelenségről, és a Műcsarnok terveiben egy fesztivál is szerepel.

A kiállítás létrejöttéről Mispál Attila rendezésében dokumentumfilm készül, a zenekar kiadatlan felvételeiből új zenei CD jelenik meg, és a Műcsarnok a Jégkrémbalett című filmet is kiadja, angol nyelvű felirattal.
"1979 vége felé kezdtük alakítgatni a zenekart, rá egy évre sikerült ezt az érdekes nevet kitalálni" - idézte fel a Bizottság születését fe Lugossy László, hozzátéve: 1980 augusztusára a Fekete Bárányok (azaz a Beatrice, a P. Mobil és a Hobo Blues Band) Óbudai-szigeten tartott koncertjén "előzenekari státuszba kerülve hihetetlen módon ismertek lettünk". A nevet később hatalmi nyomásra Albert Einstein, röviden A. E. Bizottságra módosították.

Bizottság már nincs, és nem is lesz - tért át a jelenre Wahorn András, aki a sajtótájékoztatón "el is sírta" magát, azt azonban nem árulta el, hogy örömében vagy bánatában.

"Ez nem a Bizottság, ez egy kiállítás lesz: a zenekar a kurátorokban gondolatokat ébreszt, és majd ők eldöntik, mi kerül be" - szólt a készülő tárlatról a zenész-képzőművész, aki az MTI-nek elárulta: lehetséges, hogy az együttes több tagja közösen zenél majd valamelyik kísérőrendezvényen, de nem Bizottság néven.

"Egy kicsit nekünk is meglepetés lesz, hogy a kiállítás miről fog szólni" - jegyezte meg a sajtótájékoztatón ef Zámbó István.
(FOTÓ)

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával
art&design

F(r)aktúra F(r)aktúra
PAF- F(r)acture / Pintér András Ferenc kiállítása az Art.Salon:Társalgó Galériában
art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben

Más művészeti ágakról

irodalom

Nosztalgia, konyhaművészet és poszthumanizmus Nosztalgia, konyhaművészet és poszthumanizmus
A Prae Kiadó könyvheti bemutatkozása a Fugában
Kakukkfészek a Radnótiban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés