bezár
 

art&design

2011. 06. 23.
Firenze a Mona Lisát akarja
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Firenze szeretné kiállítani Leonardo da Vinci remekművét, a Párizsban őrzött Mona Lisát.
Az olasz város csütörtökön jelentette be, hogy az elkövetkező hat-hét hónapban legalább százezer aláírást akar összegyűjteni, hogy ezzel mozdítsa elő a világhírű kép "hazatérését".

A firenzeiek célja, hogy 2013-ban a toszkán városban állítsák ki Leonardo da Vinci titokzatos festményét. Leonardo a Firenze közeli Vinciből származott, a Mona Lisát is felvonultató kiállítás apropója egy látványos műkincslopás évfordulója lenne.

A Mona Lisát 1911. augusztus 21-én lopta el egy olasz férfi a párizsi Louvre falai közül, két éven át egy kamrában rejtegette a páratlan festményt. Később el akarta adni Firenzének, terve azonban meghiúsult, a kép visszakerült a Louvre-ba.

"Akciónk elsősorban a francia kormánynak és a Louvre Múzeumnak szól" - mondta a városvezetés kulturális ügyeket képviselő tagja. "A Gioconda eddig mindössze háromszor hagyta el Franciaországot, de a szimbolikus és kulturális jelentőségű évforduló alkalmából talán negyedszer is megteheti" - fűzte hozzá.

Az aláírásokat az olasz parlamentben és a Facebook közösségi portálon is gyűjtik.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
art&design

Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban Gyerekkel és bőrönddel a múzeumban
Élménytúra a Szépművészeti Múzeumban
art&design

Testhatárok Testhatárok
Vékony Dorottya Átlagos eltérés című kiállításáról

Más művészeti ágakról

Interjú Marék Veronikával a meseírás művészetéről, a példaképekről, a gyerekirodalom helyzetéről és a siker titkáról
színház

Hetente három jó független előadás Budapesten Hetente három jó független előadás Budapesten
Beszélgetés Boross Martinnal


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés