bezár
 

art&design

2011. 06. 24.
Kiállítás talált tárgyakból a Deák téren
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az emberek által elhagyott és a BKV által megtalált tárgyakból nyitott kiállítást a budapesti közlekedési cég pénteken a Deák Ferenc téri Földalatti Vasúti Múzeumban.
A BKV adatai szerint egy évben átlagosan minden nap egy pár kesztyűt, egy év alatt átlagosan 170 szalmakalapot, baseball-, szőrme-, vagy kötött sapkát, 164 könyvet, 3 sátrat, 210 esernyőt, 3 babakocsit és 17 botot hagynak el az emberek a BKV járatain.

Bár a tárgyakat becsületes megtalálóik beviszik a BKV talált tárgyak osztályára, a tulajdonos nem minden esetben jelentkezik értük.
A világ első talált tárgyakkal foglalkozó osztályát Napóleon alapította 1805-ben, Marcel Duchamp és az úgynevezett ready made art óta viszont művészetté vált, ide sorolandó például a Forrás című szobor, amely egy leszakadt és kidobott piszoár.

A BKV-hoz néha extrém tárgyak is bekerülnek, méteres plüssállat, terepasztal katonákkal, járókeret, mankó és botok, tévé, rádió vagy számítógép, laptop táskával, táska nélkül, esetleg csak a táska, babakocsi gyerek nélkül, játék-mozdony, vesekötő, teniszütő, kannás bor, festmények és grafikák, fakardok, íjak, CD-k minden mennyiségben, és megszámlálhatatlan kulcs, pénztárca, kesztyű, esernyő, létra, tornazsák, műfogsor.

Többször előfordult már az is, hogy több millió forintot talált valaki, és vitte be az ügyfélszolgálatra.

A talált tárgyak kiállítást a Deák Ferenc téri Földalatti Vasúti Múzeumban láthatják az érdeklődők péntektől egy hónapon keresztül.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Afrika másik arca Afrika másik arca
Az Excessocenus című kiállításról a Cervantes Intézetben
art&design

Emlékekből konstruált identitás Emlékekből konstruált identitás
Vajon mi jár a fejükben? - Galériatúra a Budapest ArtWeek szervezésében, 2019. április 13.
art&design

Lenni halott és fehér Lenni halott és fehér
Pashu: egy macedón-szerb malevicsista portréja

Más művészeti ágakról

irodalom

Hiszek az ihletben Hiszek az ihletben
Interjú Térey Jánossal
építészet

Hatalmas méhkaptárra emlékeztető építmény New Yorkban
Thomas Heatherwick nagyot álmodott
Kemény Lili: B monitor című darabja az Ódry Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés