bezár
 

art&design

2011. 07. 05.
Viking kincsleletet tártak fel Nagy-Britanniában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Viking kincsleletet talált fémkeresővel egy amatőr brit kincsvadász Cumbria grófságban.
Összesen 92 ezüstpénz került elő, köztük néhány dirham, arab ezüst pénzérme, amely általánosan elterjedt fizetőeszköz volt a X. századi Európában, a brit szigeteken viszont ritkaságnak számítanak. A leletek között nemesfémrudak, valamint egy majdnem teljes épségben fennmaradt ezüst karkötő is szerepel - olvasható a BBC News (http://www.bbc.co.uk) hírei között.

A feltételezések szerint a kincslelet 955 körül kerülhetett a földbe, amikor a viking hódítók megvetették lábukat Anglia északi részén.

Gareth Williams, a British Museum viking szakértője rendkívülinek nevezte a leletet.

"A 950-es évek közepére Anglia túlnyomó része egyetlen királyságba tömörült, és ekkor szabványosították a pénzverést is.

Ám Anglia északnyugati csücske, ahonnan előkerült a kincslelet, sokkal később vált a királyság részévé, ez tükröződik a most feltárt pénzérmekben is.

A mostanihoz hasonlatos leletek sokat elárulnak az ország különböző régióinak történelméről" - hangsúlyozta Gareth Williams.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés