bezár
 

art&design

2011. 07. 06.
Amazónia világa a Néprajzi Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Amazónia természetrajzát, állatvilágát és a hagyományos őserdei életforma tárgyait mutatja be az Amazónia - Utak az indiánokhoz című, július 15-től látogatható kiállítás a Néprajzi Múzeumban Budapesten.
A 2012. április 8-ig látható tárlat gerincét az 1960-1970-es évekből származó néprajzi anyag adja, amely az őserdei életforma tárgyait vonultatja föl.

A hagyományos háztartási eszközök, fúvócső, férfi és női ruhadarabok mellett ékszerek, rituális maszkok, hangszerek és turisták számára készített tárgyak színesítik az anyagot, külön teremben tolldíszeket láthat a közönség - közölte az intézmény az MTI-vel.

A látogatók bepillantást nyerhetnek Amazónia természetrajzába is, főként állatvilágának néhány érdekes példányán keresztül: sörényes farkas, pekari, lajhár, hangyász, tatu, puma, vízidisznó, madarak, ezen kívül kígyók, gyíkok, békák jelenítik meg az "édeni" környezetet.

Az utolsó teremben egyebek mellett a természetpusztításról, az útépítésről, az erdő területének csökkenéséről, környezetvédők akcióiról láthatnak az érdeklődők fényképeket, majd az őserdőből 1974-ben kiköltözött piaroa indiánokról szóló, francia-magyar koprodukcióban készült film zárja a tárlatot.

A Magyar Természettudományi Múzeum és a Greenpeace közreműködésével létrejött kiállítás érzékelteti azokat a történéseket is, amelyek az utóbbi évtizedekben zajlanak e területen.

Amazónia, a világ legnagyobb egybefüggő esőerdeje az őstermészet szimbóluma, amelynek sokak képzeletében, ismereteiben két arca van. Az egyik az érintetlen természet, növények és állatok számtalan fajának háborítatlan birodalma, a természettel harmóniában élő emberek számára bőséges élelmet adó lakhely. Másik arca az ellenséges, félelmetes, kiismerhetetlen dzsungel, halálos betegségeket okozó rovarok, mérgező növények, vérszomjas vadállatok otthona.

A régészeti leletek tanúsága szerint mintegy tízezer éve élnek itt emberek. Körülbelül a 20. század közepéig egyre csökkenő számban, de még létezett az európai civilizációtól viszonylag érintetlen életmód.

Még napjainkban is vannak az őserdő mélyére visszahúzódott kisebb csoportok, amelyek igyekeznek ezt az életformát fönntartani, a külvilággal való kapcsolatot elkerülni.

Az amazóniai országok államai természetvédelmi parkokat hoznak létre, amelyek az indiánok számára is biztosíthatják a visszavonulást, a hagyományos életforma megőrzésének lehetőségét.

Legtöbbjük azonban valamilyen mértékben asszimilálódik, könnyebben elérhető településekre költözik, ahol oktatásban és orvosi ellátásban részesülhet.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés