bezár
 

art&design

2011. 07. 06.
A második ólomszarkofágot tárták fel Róma közelében
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A második antik ólomszarkofágot tárta fel az a nemzetközi régészcsoport, amely a Michigani Egyetem archeológusaival az élen az ókori Gabii városában végez ásatásokat - olvasható a The Archaeology News Network (http://archaeologynewsnetwork.blogspot.com) régészeti hírportálon.
A Rómától 18 kilométerrel keletre található Gabii a római kort megelőzően fontos város volt Latium (mai Lazio) térségében.

A feltételezések szerint a Kr.e. X. században alapították, a Római Birodalom felemelkedésével párhuzamosan Gabii jelentősége csökkent, a Kr.u. III. század után pedig a település neve gyakorlatilag már nem szerepel a feljegyzésekben.

A következő évszázadokban a terület lakatlan volt, és a modern korban sem végeztek itt nagyszabású feltárásokat. Az ásatások révén tehát megismerhető, miként fejlődtek, milyen volt a szerkezete a kora itáliai urbánus településeknek, ahogy arra is választ keres a 2007-ben indult nemzetközi Gabii-projekt hogy milyen kapcsolatok voltak a város és Róma között.

Az első ólomszarkofágra tavaly áprilisban bukkantak a régészek. A "koporsót" 2,5 centiméter vastag ólomlemezből készítették, súlya pedig 453 kilogrammot tett ki. Az első lelet kapcsán a régészek rámutattak, hogy antik világban fél tonna ólom óriási értéket képviselt, így meglehetősen szokatlan volt ekkora vagyont "elföldelni".

Mindkét díszes szarkofág a feltételezések szerint a Kr.u. I. vagy II. évszázadból származik. Anna Gallone ásatásvezető régész szerint a két szarkofág a Gabiiban honos egyedülálló temetkezési rítusokba enged bepillantást.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Mozart in the Jungle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés