bezár
 

art&design

2011. 07. 08.
Októbertől újra lehet siklani a Városligeti Műjégpályán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tervek szerint október végén nyitja meg kapuit a Városligeti Műjégpálya, a teljesen felújított épület korszerű és gyönyörű környezetben várja az érdeklődőket télen nyáron egyaránt.
Pénteken két óránként induló turnusokban lehetett bejárni a felújítás végéhez közeledő Városligeti Műjégpálya épületét. A látogatás során Baranyai Zsolt főmérnök és Bartha László intézményigazgató tájékoztatta az érdeklődőket és sajtó képviselőit a felújítási munkálatok állapotáról és engedtek bepillantást a "kulisszák mögé".

A Városligeti Műjégpálya és a hozzátartozó épületegyüttes felújításáról szóló szerződést 2008-ban írta alá a Fővárosi Önkormányzat és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. A munka során megújul és kibővül a jégfelület és a fogadóépületek, emellett újjáépül a II. világháború során lebombázott épületszárny is. A közel 4,7 milliárd forintos fejlesztést 3,175 milliárd forinttal támogatta az Európai Unió.

A felújítás része volt a Városligeti tó rekonstrukciója is. A tavon jelenleg az európai uniós elnökséghez kapcsolódó Art On Lake című kiállítás látható. Télen pedig a tömeg és versenysportoknak ad majd otthont a jéggel borított terület. A 180 méter hosszú és 70 méter széles, több mint 12 ezer négyzetméter nagyságú lesz teljes felülethez 2350 négyzetméter nagyságú jégkorongpálya csatlakozik majd.

A rekonstrukció során kiemelt hangsúlyt kapott a környezetvédelem, ezért olyan energiatakarékos műszaki megoldásokat alkalmaztak, mint például a hulladékhővel megoldott épület-fűtés.

Az igazgató elmondta, a megújult létesítmény árai alkalmazkodni fognak a többi jégpálya díjaihoz, valamint a továbbiakban is várják az óvodai és iskolai gyerekcsoportokat oktatási céllal.

A Városligeti tó egy részén kialakított korcsolyapályát 1870-ben Rudolf koronaherceg nyitotta meg, amelyet már a kezdetektől hatalmas lelkesedéssel vett birtokba a főváros közönsége.

Az első "korcsolyacsarnokot" a tó partján felállított kis fabódé testesítette meg, ami 1874-ben leégett. Ezek után a városvezetés engedélyt adott egy új épület megépítésére, amely Lechner Ödön tervei alapján 1893-ban készült el neobarokk stílusban.

A műemléki felújításokat és helyreállításokat korhűen végezték el.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Molnár T. Eszter válaszai a prae.hu körkérdésére
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés