bezár
 

art&design

2011. 07. 08.
Megmentett műkincsek a Nemzeti Múzeumban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Római lószerszámok, Mohács-korabeli nyereg, századfordulós kalitkás akvárium és számos más, frissen restaurált műtárgy látható szombattól a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) Megmentett műkincsek 2011 című időszaki kiállításán.
Az MNM 1996 óta minden évben kiállítás keretében mutatja be a Magyar Képzőművészeti Egyetem (MKE) restaurátor szakos hallgatóinak diplomamunkáit: idén tizennyolc végzős keze nyomán újjászületett munkákat csodálhatnak meg a múzeumba látogatók - mondta el a tárlat pénteki megnyitóján Csorba László főigazgató.

Mint kiemelte, a bemutatott tárgyak mindegyike saját történeteket hordoz vagy ilyenekre emlékezteti a szemlélőt. A Szent Szpiridon az álló koporsóban című reneszánsz kép témája például sokak gyermekkori olvasmánya, Gerald Durrell Családom és más állatfajták című könyvéből lehet ismerős: az ifjúkorát Korfun töltő brit szerző is leírja, ahogy a szigeten évente kétszer körbehordozzák a szent múmiáját, a helyiek ovációjától kísérve - jegyezte meg a főigazgató.

Csorba László kiemelte az észak-albániai moschopolisi kolostort ábrázoló, 18. századi képet is, melyet a Lánchíd felépítését finanszírozó Sina György családja készíttetett.

Vígh Annamária, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetője beszédében arra mutatott rá, hogy a múzeumok nem csupán kiállítóhelyek, hanem tudományos műhelyek is; az MNM pedig évtizedek óta részt központi szerepet vállal a magyarországi műtárgyvédelemben, restaurátorképzésben.

A két intézmény sikeres együttműködéséről ejtett szót Kőnig Frigyes, az MKE rektora is, egyben arra bíztatva a nagyközönséget, hogy maguk győződjenek meg a képzés magas színvonaláról a diplomamunkákat felvonultató kiállításra ellátogatva.

Mint a rektor bejelentette, az MKE-n a következő tanévre 100 millió forintos uniós támogatásból új restaurátorlabor nyílik, ami komoly előrelépést jelent az infrastrukturális háttér modernizálásában.

A Nemzeti Múzeum szeptember közepéig látogatható tárlatán korukat, állapotukat és műfajukat tekintve is sokszínű anyaggal találkozhat a közönség: egyiptomi fadoboz, kelta kardmaradvány, római lószerszámok, gótikus falképmaradványok, Mohács-korabeli nyereg vagy intarziás barokk asztal éppúgy helyet kapott a kiállításon, mint egy 19. század végi kalitkás akvárium.

A bemutatott műtárgyak megújulásának sokszor hosszadalmas folyamatáról tablók és képernyők tudósítanak részletesen.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Értelmező szótár Értelmező szótár
Horváth László és Takács Máté Okkult Coaching című kiállításához

Más művészeti ágakról

Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Ozone Mama, Asphalt Horsmen, Peter Kovary & The Royal Rebels, BNT, 2019. 08. 22.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés