bezár
 

art&design

2011. 07. 09.
Sárkányünnep a freskófaluként ismert Bódvalenkén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Második alkalommal tartanak Sárkányünnepet a Borsod megyei, freskófalunak is nevezett Bódvalenkén. Az elsősorban romák lakta kistelepülés házainak falán már tizennyolc alkotás díszeleg.
Bódvalenke az észak-borsodi térségben a szlovák határhoz közeli kis falu. Különlegességét annak köszönheti, hogy hátrányos helyzetéből egyedülálló módon próbál meg kitörni. A kisközség házainak falán ugyanis a cigány festészet hatalmas, és a világon egyedülálló szabadtéri tárlata van kialakulóban.

Már tizennyolc monumentális freskó készült el - egy éve kilencet lehetett számolni -, és ha valaki Hidvégardó irányából érkezik, a "látvány elképesztő, egyszerre meghökkentő és gyönyörű, beilleszkedve a tájba" - mondta Pásztor Eszter, a bódvalenkei projekt vezetője szombaton az MTI-nek.

Emlékeztetett arra, hogy a freskófaluprogram egy éve kezdődött. Az ötletgazdák reményei szerint ezzel turistákat vonzanak a településre, ami munkahelyeket, de legalábbis egy kis kiegészítő jövedelmet teremthet az itt élőknek.

Az első Sárkányünnepet tavaly tartották, akkor a Bódva menti rendkívüli árvízi helyzet és a sok-sok eső nehézséget okozott. Ettől függetlenül több százan vettek részt az eseményen, az idei rendezvényre pedig még több embert várnak. A sárkányünnepet hatalmas előkészületek előzték meg - fűzte hozzá.

Az ünnepre neves cigányzenészeket, énekeseket hívtak meg, hogy improvizáljanak a freskók előtt. Pásztor Eszter kifejtette: Bódvalenkén "megszületett a csoda", kiemelte a Zoran Tairovic szerb cigány festő alkotását, amellyel értékelése szerint elkészült az első világszínvonalú kép. A freskó háromrészes, egy 36 méter hosszú falon látható, és az Ego, Id, Superego címet viseli.

"Zoran úgy készítette el a képet, hogy nem festette tele a falat, ettől az alakok úgy tűnnek, mintha a házfal előtt lennének, háromdimenziós ábrázolásban" - magyarázta.

A programvezető arról is beszámolt, hogy a sárkány szimbolikus kapocs Bódvalenke turisztikai kínálatának két fő eleme, a cigány művészet és kultúra, valamint a falut körbevevő értékes, védett lápra épülő ökoturizmus között.

A meghívott zenészek félórás váltásban vonulnak egyik képtől a másikig, ott improvizálnak, elmesélik a látottakat, majd ezt követi a sárkányvágta, a sárkánymese, koncertek - ahol egyebek mellett fellép a Besh o droM, a Romano Teatro -, aztán amatőrök és profik együtt zenélése, valamint utcabál zárja a programot.

A programban emellett rengeteg játék szerepel, és lesz főzőverseny is. Ezen a napon Bódvalenke bevezeti a helyi pénzt, a lenkést - jegyezte meg Pásztor Eszter, hozzátéve, hogy a Bódvalenke-Freskófalu egyike volt annak a 27 projektnek, amelyeket az Erste Foundation társadalmi integrációs díj pályázatán Country Winner/Honorary Award elismerésben részesítettek a Kelet-Közép-Európából nevezett 1867 közül.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról
Pap Kata válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés