bezár
 

art&design

2011. 07. 10.
Csipkemúzeum nyílik Terényben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyarország első Hunnia Csipkemúzeumát nyitják meg a Nógrád megyei Terényben július 23-án. A Hunnia csipke mellett bemutatják a magyar csipkefajtákat, és minél több csipkekészítési technikát, kelléket, amelyeket ki is próbálhatnak majd a múzeum látogatói.
Fáyné Tornóczky Judit, az alapító Fáy Társaság Egyesület képviselője az MTI-nek elmondta: az egyesület egy parasztházat vásárolt meg erre a célra, a múzeum létrehozásához a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében nyertek 95 600 eurót (25 millió forint). A pályázatot közösen adták be a Palóc Út Egyesülettel.

Mint Fáyné Tornóczky Judit ismertette: a kiállítás három témakör köré csoportosítható. Szeretnék ismertté tenni a Hunnia csipkét, amit családi értékként őriznek, mivel megalkotója Fáy Aladárné Edvi Illés Gizella volt. Meg akarják ismertetni a látogatókkal a magyar csipkefajtákat, benne a magyarság által készített és használt csipkék összességét.

A bemutatás persze nem lehet teljes, mert most is zajlanak a kutatások, és elkötelezett hagyományőrzők keresik, gyűjtik, és dolgozzák fel a magyar csipkeértékeket - tette hozzá.

Harmadrészt a technikákat, kellékeket, eszközöket is bemutatják a terényi múzeumban, nemcsak képeken, de élőben is, sőt azokat ki is próbálhatják a vendégek.

Terényben rendszeresen szerveznek csipkés találkozókat, alkotó heteket és táborokat, mostantól ezeknek a rendezvényeknek a múzeum ad majd helyet.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Jon Watts: Pókember: Idegeben
Airbourne, Fezen Fesztivál, 2019. 07. 24.
színház

A végtelenből kihasítva A végtelenből kihasítva
Évadvisszatekintő: Hegymegi Máté Woyzeckje a Szkénében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés