bezár
 

art&design

2011. 07. 13.
Több száz kultúrház újulhat meg Romániában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több száz kultúrház állaga romlik Romániában országszerte, miközben a kulturális tárca pályázatokat is kiír a felújításokra. Az idén 413 épület újulhat meg - írja az Új Magyar Szó című bukaresti napilap honlapján.
A lap bemutatja a Marosvásárhelytől 5 kilométerre található Jedd falu példáját, ahová több százan költöztek ki az elmúlt évtizedekben a közeli nagyvárosból, a helyi művelődési otthon mégsem működik.

Az Új Magyar Szó által megszólaltatott Kakassy Sándor Maros megyei tanácsos elmondta, hogy a régi kultúrotthonok elvesztették eredeti funkciójukat. "A megyei tanács minden tavasszal kiír kulturális pályázatot és rengeteg a jelentkező, de a minőség igencsak kifogásolható. A Nemzeti Színháztól néhány kilométerre lévő falvakba már nem jut el a színház, nincsenek kiszállások. Könyvtárak vannak, könyvtárosokat fizetünk, de olvasásnépszerűsítés nincs" – hangsúlyozta a tanácsos.

Hargita megyében jobb a helyzet. A székelyföldi megyében évek óta működik a Színházat a vidéknek program és a helyi színházak közül több intézmény is rendszeresen "tájol", vagyis játszik falvakban, városokban, a megyei önkormányzat segítségével - ott, ahol van erre alkalmas játszóhely, karban tartott kultúrotthon.

A kulturális minisztériumnak több olyan kezdeményezése volt, amely a falusi kulturális központok rehabilitációját célozta meg - írja a lap. Négy éve, 2007-ben 400 millió eurót pályáztattak meg a vidéki kulturális hálózat újraélesztésére. A pályázati kiírásra négyszáz pályázat érkezett, többnyire Románia északi és észak-keleti régióiból.

A kulturális minisztérium illetékesei az Új Magyar Szó érdeklődésére elmondták, hogy a művelődési házak rehabilitációjához a fejlesztési minisztériummal közösen indított program révén az idén is jelentős támogatáshoz lehetett jutni. A sikeresen pályázók listáját június 30-án hozták nyilvánosságra: 413 épület felújításra van most pénz. Maros, Hargita, Szilágy és Kovászna megyékből majdnem száz kérést bíráltak el pozitívan.

"Azok számára, akik igényelték, a kulturális tárca szakmai segítséget is nyújtott a pályázáshoz, jó eséllyel biztosítható fedezet az ilyen jellegű beruházásokhoz" – tájékoztatta a lapot Debreczeni Hajnal, Kelemen Hunor művelődési miniszter sajtószóvivője.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés