bezár
 

art&design

2011. 07. 23.
Kultúrbunker lett a néhai Tito elnök atombunkeréből
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kortárs képzőművészek a világ 13 országából foglalták el alkotásaikkal a néhai Tito jugoszláv elnök szigorúan titkos atombunkerét Szarajevó közelében, Konjic szélén, 280 méterrel a föld alatt. Az első nemzetközi kortárs művészeti biennále Time Mashine (időgép) - Military Installation D-0 címmel szeptember 27-ig látogatható a kultúrbunkerben.
A boszniai kormány 2009-ben határozta el, hogy megnyitja a hatalmas földalatti létesítményt a turisták előtt, majd Konjic kulturális vezetője javaslatára képzőművészeti kiállítások rendelkezésére bocsájtották az óvóhelyet.

Branislav Dimitrijevic kurátor a Dnevni List című boszniai lapnak elmondta, hogy az első biennále alkotásainak témája a No Network! (nincs térerő) arra utal, hogy a bunker bejáratánál a mobiltelefon jelzi, a föld alatt nem segít a 90-es évek technológiája, nem jön át az üzenet. Van viszont atomrobbanást szimuláló hang, az SZ.Berlin nevű csoport zenei installációja, s ez az egyik legizgalmasabb munka a 45 alkotó 60 kiállított műve közül - emelte ki a kurátor.

Lisi Raskin, New Yorkban élő művész a természet szépségét, hangjait varázsolta a földalatti világba: éneklő madarat, az eső hangját, az óceán áramlását. Maja Bajevic, a nemzetközi képzőművészeti életben az egyik legismertebb szarajevói művész Tito felesége, Jovanka Broz hajkorona installációját készítette el Hajadományok Jovanka koronájához címmel.

Braco Dimitrijevic szarajevói születésű, Párizsban dolgozó művész Mögöttem a század - Egy másodperc a poszthistorikus időből című videó-installációját mutatja be. Dimitrijevicet Budapesten is jól ismerik, 2008-ban retrospektív kiállítása volt a Ludwig Kortárs Művészeti Múzeumban. Egy másik kiállító, Dragoljub Rasa Todosijevic belgrádi művész az ide Velencei Biennálén az UniCredit Kortárs Művészeti díját kapta meg.

Láthatók a biennálén többek között Allard van der Hoek holland fotóművész képei, Hüseyin Bahri Alptekin török művész installációi, Ioana Nemes román művész festményei, Villu Jaanisoo észt szobrász alkotásai, mellettük szerb, montenegrói, horvát, amerikai, német, angol, bolgár, orosz és svéd, valamint boszniai művészek munkái - sorolta a kurátor.

Az ARK (Atomska ratna komanda - atomháborús parancsnokság) nevű bunker teljesen el van zárva a külvilágtól, 6500 négyzetméteren több mint 100 helyiség található Josip Broz Tito hálószobáján át a parancsnoki vezérlőteremig, komplett kórházig. A hőmérséklet 21 és 23 fok között van, a páratartalom 60-70 százalékos.

Két nagy teljesítményű, német gyártmányú generátor fejleszti az áramot a bunkerban. Az 1953 és 1979 között épült létesítmény, amely 4,6 milliárd dollárba került - 350 ember számára nyújt biztonságos életfeltételeket fél éven át és 25 kilótonna erejű atomrobbanást is kibír. Az építőknek papírt kellett aláírniuk, hogy élő embernek, még a családjuknak sem beszélhetnek a bunkerról. Az építmény álcázására három hétvégi házat is emeltek a bejárat közelében. Tito soha nem járt az ARK-ban, csak a képe lóg a falon - jegyezte meg a kurátor.

Branislav Dimitrijevic közölte, hogy június eleje óta ötezer látogatója volt a "kultúrbunkerben" szeptember végéig nyitva tartó tárlatnak.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)
Interjú Máté Bencével természetfotózásról, lesekről és technikákról, környezetvédelemről

Más művészeti ágakról

Topolánszky Tamás Yvan: Curtiz – A magyar, aki felforgatta Hollywoodot
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés