bezár
 

art&design

2011. 07. 27.
Kiállítás a ceglédi útépítésen előkerült régészeti leletekből
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 4-es számú főút Abonyt és Ceglédet elkerülő szakaszának építése során előkerült leletanyagból látható válogatás csütörtöktől a ceglédi Kossuth Múzeumban.
Az Évezredek útján című kamara kiállításon mutatják be a megyei múzeumigazgatóság Studia Comitatensia című sorozatának legújabb kötetét is, amely a környéken végzett feltárások tudományos összefoglalója - mondta Rajna András, a Pest Megyei Múzeumok Igazgatóságának régészeti igazgatóhelyettese szerdán az MTI-nek. A 4-es számú főút Ceglédet és Abonyt elkerülő szakaszán és a térségben végzett ásatásokon számos korszakból kerültek elő régészeti maradványok, az újkőkortól egészen a középkorig.

Az ásatások azért is kiemelkedő jelentőségűek a hazai régészettudomány szempontjából, mert olyan korszakokból is találtak itt emlékeket, amelyek korábban teljesen ismeretlenek voltak vagy nagyon kevés információ volt róluk – hangsúlyozta a megyei múzeumigazgatóság munkatársa.

Mint kifejtette, a Duna-Tisza köze a régészeti kutatás számára fehér folt volt, és a tudományos gondolkodásban elterjedt, hogy a Duna és a Tisza egyfajta választóvonal; ezt igazolta, hogy a kettő közötti területről nem kerültek elő leleltek. A 4-es főút korábbi munkálatai során előbukkant új leletek azonban megmutatták, hogy ez egyfajta kevert zóna volt, amelyet folyamatosan laktak az őskortól: az itt élők földet műveltek, állatot tartottak. A nyolc évvel ezelőtt indult kutatások nyomán számos jelentős régészeti eredmény született. A feltárásoknak köszönhető az Abony melletti hétezer éves újkőkori falu, ahol sikerült feltárni a település kapujának számos részletét és a szomszédságában található úgynevezett bajelhárító gödröt. További jelentős lelet az Árpád-kori Cegléd határában működő "ipari méretű" vaskohó, a Cegléd közelében talált tatárjáráskori ház, lakóinak tragikus történetével vagy az Abony közeli karámrészlet, amely a későközépkorban itt élő pásztornépek hagyatéka.

A kiállítás a ceglédi múzeum régi adósságát is igyekszik törleszteni: csütörtöktől az 1970-es években Jászkarajenőn előkerült szarmatakori csontfaragványok leletegyüttese is megtekinthető.

"A művészi értékkel bíró dísztárgyak, állat- és emberalakok gyűjteménye a maga nemében szenzációs: nagyon kevés ilyen minőségű és szépségű faragvány található ekkora tömegben" – emelte ki Rajna András. Hozzátette, hogy a leletegyüttes teljes formában történő tudományos feldolgozása is most jelenik meg először a megyei múzeumigazgatóság új kötetében. A tárlat október 1-jéig látható.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Interjú Néder Panni színházrendezővel a személyességről, intimitásról, Berlinről, autobiografikus színházról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés