bezár
 

art&design

2011. 07. 29.
Széchenyi- és Kittenberger-emlékszoba nyílt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Széchenyi Zsigmond és Kittenberger Kálmán, a talán legismertebb két magyar vadász hagyatékának egy részét mutatja be a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumában pénteken megnyílt emlékszoba, amely mellett felavatták Stróbl Alajos A vadkan és a kopó harca című, darabjaiból rekonstruált szobrát.
A kettős avatón Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a helyreállított szoborra utalva azt mondta: "hogy egy értéket, amit egyesek szétvertek és elpusztítottak, újra összerakunk és felmutatunk, annak a szimbolikus üzenete pontosan arról szól, mint amit a magyar kormány szeretne megvalósítani", vagyis minden, a nemzet által létrehozott érték megóvása, megmentése, felkutatása, újra bemutatása.

Kifejtette, hogy a vadászat mindig is hozzátartozott a magyarság életformájához, még a változó 21. századi körülmények között is.

S ahogy a magyar zene, képzőművészet, tánc, sport és tudomány világnagyságokat adott az emberi civilizációnak, így a vadászat kultúrtörténetéhez is nagy nevek egész seregével járult hozzá az ország.

Pálinkás Róbert, a kastélymúzeum ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: komoly támogatók kellettek ahhoz, hogy Széchenyi Zsigmond és Kittenberger Kálmán előtt tisztelegve létrejöhessen az emlékszoba. A két nagy vadász relikviáinak méltó helyet sikerült biztosítani, amelyeket Hidvégi Béla, a Vadászati Múzeum megálmodója és fő támogatója segítségével alakíthattak ki.

Stróbl Alajos szobráról azt mondta: már majdnem az enyészeté lett, amikor darabjaira hullva rátalált Lakatos Ferenc, aki végül helyreállíttatta.

Neki köszönhető, hogy szinte eredeti pompájában látható a múzeum főbejáratánál az életnagyságú kompozíció.
A kettős múzeumi ünnep kapcsán Kun Edit, a Nimród Vadászlap kiadói igazgatója felidézte, hogy idén ünnepeljük Kittenberger Kálmán születésének 130. évfordulóját, az általa 28 éven át szerkesztett Nimród pedig jövőre lesz 100 éves.

Arra emlékeztetett, hogy a két Afrika-vadász könyvei a vadászirodalom gyöngyszemeinek számítanak, s írásaikban mindig kifejtették az "igaz vadászról" alkotott nézeteiket. Mindketten a természet és a vad tiszteletére is példát mutattak, nem az elejtett vadak mennyisége jelentett számukra értéket.

Stróbl Alajos szobrának leleplezésekor Lakatos Ferenc elárulta: három évvel ezelőtt egy parkban talált rá a szoborra, igen megviselt állapotban, majd raktárba került. Hosszú kutatás után sikerült újra a nyomára bukkannia ennek a "trófeának", amely már 120 éves.

Az emlékszoba megnyitásakor Hidvégi Béla megjegyezte, Kittenberger relikviáit a korábban Nagymaroson működött emlékházából válogatta, s azokat most a Széchenyi Zsigmond hagyatékából származó emlékekkel együtt állították ki.

A helyiségben számos személyes tárgy látható, köztük iratok, igazolványok, személyes írások, de azok az írógépek is, amelyeken a regényeik készültek. A falakon fotók, a tárlókban pedig egykori használati tárgyak is szerepelnek, például az útjaikon használt bőröndök vagy egy orrszarvú talpából készült tálca és elefántlábból kialakított likőrtartó készlet.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Velünk élő hagyományok Velünk élő hagyományok
Korniss Péter Változások című kiállítása Kolozsváron
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban

Más művészeti ágakról

irodalom

Civilizáció és zsigeri reakciók Civilizáció és zsigeri reakciók
Interjú Terézia Morával véletlenekről, önismeretről és arról, hogyan lesz mindebből irodalmi siker
Tamás Zsuzsa válaszai a prae.hu körkérdésére
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés