bezár
 

art&design

2011. 08. 01.
Ókori oroszlánszobrot tártak fel Törökországban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kétezernyolcszáz éves oroszlánszobrot tártak fel a Torontói Egyetem régészei, akik a Tell Tayinat-i lelőhelyen végeznek ásatásokat Antakya közelében.
Az egykori város stratégiailag kényes helyen, az Orontész-folyó mellett épült, így rendre a tenger felé törő hadjáratok útjába került.

Kétszer töltött be fontos regionális szerepet - a korai bronzkorban, majd a korai vaskorban, 3200 évvel ezelőtt újjáépült, amikor a Közel-Kelet kezdett "magához térni" a tengeri népek dúlása után - olvasható az Unreported Heritage News honlapon (http://www.unreportedheritagenews.com).

A majd másfél méteres csodálatos kidolgozású kőszobor bömbölő oroszlánt ábrázol. A szakemberek szerint a műalkotás abból az időszakból származik, amikor Tayinat egy aprócska független királyság fővárosa volt. A parányi birodalomnak Kr.e. 738-ban alkonyult be, amikor III. Tukulti-apil-Esarra asszír uralkodó lerohanta az országot.

A tengeri népek kifejezés az ókori népek egy titokzatos csoportját jelöli, akik tengeri portyázókként a keleti Mediterráneum partjain megtámadták Ciprust, Kánaánt és Egyiptomot a XIX. dinasztia idejének végén.

III. Tukulti-apil-Ésarra (uralkodott Kr. e. 745 - Kr. e. 727) az Újasszír Birodalom egyik jelentős uralkodója volt, aki az Ószövetségben Tiglat-Pileszer, Tiglat-Pilészár, Tiglatpilezer néven szerepelt.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Gondolkodásunk módszereiről Gondolkodásunk módszereiről
Beszélgetés Falcsik Marival, Walter Isaacson: Leonardo Da Vinci – a zseni közelről című könyvének fordítójával

Más művészeti ágakról

Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 12.
Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 8.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés