bezár
 

art&design

2011. 08. 02.
Megnyílik a GébArt művésztelep Zalaegerszegen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Színek és helyszínek a témája a kedden kezdődő GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelepnek; az augusztus 14-ig tartó kurzust Kopasz Tamás Munkácsy-díjas festőművész vezeti a Gébárti-tó melletti kézműves házban.
A művészek a megszokott környezetüktől távol, számukra eddig ismeretlen, új helyszínen alkotnak, ezért is izgalmas, milyen alkotásokat ihlet a zalai táj - fejtette ki Nagy Johanna, a művésztelep vezetője az MTI-nek. Megkötések nincsenek, mindenki a saját, egyéni munkamódszerével alkot, de a művészeti vezető "elvárja a Gébárti tó környezetére reagáló alkotásokat".

A kurzusra Kopasz Tamás javaslatára idén hét festőművész kapott meghívást: F. Balogh Erzsébet, az Eszterházy Károly Főiskola Vizuális Művészeti Tanszékének docense, Szurcsik József Munkácsy-díjas képzőművész, az erdélyi származású Tomsó Judit és Miklós Anna, Doró Sándor Németországból érkezik, Zalaegerszeget pedig Kiss Ágnes Katinka és Bárdosi Katinka képviseli, ugyanis a szervezők fontosnak tartják, hogy helyi alkotók is részt vegyenek a művésztelep munkájában.

A művésztelep a városi önkormányzat és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. A házigazdák a teljes ellátás és ösztöndíj mellett biztosítják a festéshez szükséges anyagokat, cserébe a szakmai zsűri minden alkotótól kiválaszt két művet, amely a város tulajdonában marad és a zalaegerszegi gyűjteményt gyarapítja.

A zalaegerszegi Gébárti-tó partján 1968 és 1980 között Bernáth Aurél, Szabolcs Péter, Samu Géza, Makovecz Imre részvételével már működött művésztelep, majd 1992-ben létrehozták a GébArt Zalaegerszegi Nemzetközi Művésztelepet. Idén éppen a huszadik, jubileumi művésztelepet rendezik meg.

A kurzusok találkozási lehetőséget biztosítanak a hazai, valamint az Európa különböző részeiből érkező külföldi művészek számára. Az itt készült alkotásokból művészeti gyűjteményt hoztak létre; a tizenkilenc év anyaga széles skálán tükrözi a kortárs képzőművészeti törekvéseket.

Nagy Johanna szerint a három-négyévente új művészeti vezető megbízásával működő telep kedvez a különféle művészeti irányzatok, áramlatok megjelenésének, "műfajilag, valamint technikák és anyaghasználat tekintetében is változatos kollekció létrejöttét eredményezi".

A kültéri plasztikákat - 1995 és 2006 között 22 monumentális fa-, fém- és kőplasztika készült - a Gébárti szoborparkban helyezték el.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben Fém és méhviasz, vagy új helyünk a természetben
Horváth Gideon – I put my hand into a beehive
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Rajtunk kívüli rend Rajtunk kívüli rend
Gálhidy Péter Sarokvas című kiállításáról (Megnyitó)

Más művészeti ágakról

irodalom

Civilizáció és zsigeri reakciók Civilizáció és zsigeri reakciók
Interjú Terézia Morával véletlenekről, önismeretről és arról, hogyan lesz mindebből irodalmi siker
irodalom

Boszorkánymesterek Boszorkánymesterek
Harry Partch vs Gergely Edit*
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés