bezár
 

art&design

2011. 08. 02.
A kubikusok mindennapjairól nyílik kiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Dél-Alföld jellegzetes foglalkozásáról, a kubikusság mindennapjairól nyílik kiállítás "…nem fogad be engem se falu se város" címmel szerdán délután a csongrádi Tari László Múzeumban.
Medgyesi Konstantin sajtóreferens az MTI-nek elmondta: ha egymás mögé tennénk azoknak a gátaknak a hosszát, melyeket a csongrádi kubikosok hosszú évtizedek alatt építettek meg Magyarországon, Csongrádtól egészen New Yorkig jutnánk.

A kubikosok nemcsak gátépítéssel, hanem többek között vasúti töltések és utak építésével is foglalkoztak az 1850-es, 60-as évektől egészen az 1980-as, 90-es évekig. A mára kiveszett foglalkozás a Dél-Alföldön óriási tömegeknek nyújtott megélhetési lehetőséget: az 1930-as években Csongrád munkaképes férfi lakosságának körülbelül fele ezt a foglalkozást űzte.

A decemberig látható tárlat címét egy kubikus nóta ihlette, mely azt bizonyítja, hogy sorsuk hányattatott volt: sem a parasztsághoz, sem a munkássághoz nem tartoztak és munkájuk miatt gyakran úton voltak.

A Tari László Múzeum kiállításán a kubikus életmódot néprajzi és történeti szempontból egyaránt megismerhetik a látogatók. Bemutatják a mesterség tipikus öltözékeit: a kalapot és a kék nadrágot, valamint a jellegzetes eszközöket és szerszámokat, mint a talicska, az ásó, a lapát vagy a hám. Emellett zeneszerszámokat, különböző használati tárgyakat és a tipikus ételeket - lebbencsleves, keménytarhonya - is megismerhetik a látogatók.

A kubikusság képzőművészeti emlékeivel is találkozhatnak az érdeklődők: különböző festmények és szobortervek mellett egy kerámia domborművet is láthatnak majd, melyet a csongrádi Síp utcai általános iskola épületéről szedtek le és mentettek meg az utókor számára.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

színház

A beszéd nagyon komoly automatizmusunk A beszéd nagyon komoly automatizmusunk
Interjú Kelemen Márta logopédussal, beszédtechnika tanárral
színház

Az ördög báránybőrt visel Az ördög báránybőrt visel
Az Ördög a Városmajori Szabadtéri Színpadon
Pap Kata válaszai a prae.hu körkérdésére


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés