bezár
 

art&design

2011. 08. 03.
Visszaidézik a híres ajaki menyegzőt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Visszaidézik a híres ajaki menyegzőt a hét végén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei község nemzetközi lakodalmas és hagyományőrző fesztiválján.
Már javában sütik a menyegzői pogácsát és a kalácsot a Kisvárdával szomszédos településen, ahol csütörtöktől várják a vendégeket, valamint az érdeklődőket határon innen és túlról egyaránt - mondta el Takács Károlyné, a település alpolgármestere az MTI-nek szerdán.

A messze földön híres ajaki lakodalmi ceremónia pénteken veszi kezdetét, amikor a vőlegény jegy-ingét teljes ruházatával, valamint a legénybúcsúhoz szükséges pálinkával és borral együtt elviszik a fiús házhoz.

A szombati menyegző a nősülő fiatal házánál a vőlegény kikérésével indul, s vőfély búcsúztatja el szüleitől, rokonságától, majd a lányos háznál megismétlődik minden, a mennyasszony int búcsút hozzátartozóinak.

Az egybekelés a fesztivál helyszínén, a Péter-tónál lesz, ahol a násznép, amelyben helye lesz a ceremóniára kíváncsiaknak is, természetesen részt vesz az ünnepi lakomán, sőt a mennyasszony-táncban, s a hajnalig tartó mulatozásban.

Lakodalmi ételek sokaságát kóstolhatja végig a vendégsereg, közte a különleges ajaki töltött káposztát is, amelynek receptjét a helyiektől a máshonnan érkezők megtudhatják.

Az ajaki lakodalom vasárnap a fogatok szépségversenyével folytatódik, s az első kocsin a már helyi népviseletbe átöltözött új pár ül. A nyolc felcsengőzött, felszalagozott lovas fogat sorát a mennyasszonyi stafírungot szállító kocsi zárja, rajta az ágyneművel, párnákkal és dunyhával, illetve az új asszony ruháit őrző karos ládával.

A fogatok végigvonulnak Ajak, sőt a szomszédos város, Kisvárda utcáin is. Az ajaki népviselet hasonlít a mezőkövesdi és a rimóci öltözethez, a négy-öt alsószoknyát egy bő szoknya fedi, rajta köténnyel, a felső ruharészt húzott blúz egészíti ki otthoni viseletként, míg a templomba menethez passzos, testhez simuló dukál, fekete-kék színben pompázva.

A négynapos Ajaki Nemzetközi Lakodalmas és Hagyományőrző Fesztivál gazdag kulturális programot is kínál az érdeklődőknek. Rendeznek zenész-, táncos- és motoros találkozót, diszkót Dévényi Tibor közreműködésével, koncertet Fenyő Miklós és zenekara fellépésével, valamint kiállítást a helyi alkotótáborban készült művekből. Nagyboldogasszony napi búcsú és körmenet szintén lesz, s a vasárnapi ünnepi misét Veres András megyéspüspök mutatja be.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
A Phaeton tündöklése és bukása
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről

Más művészeti ágakról

gyerek

Hiteles a Szép csendben Hiteles a Szép csendben
Szakmai szervezetek ajánlják a Szép csendben című filmet
Fischer Iván változata A Müpában
Interjú Fejérvári Zoltánnal pályakezdésről, oktatásról, mentorokról, itthoni és külföldi lehetőségekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés