bezár
 

art&design

2011. 08. 03.
Visszaidézik a híres ajaki menyegzőt
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Visszaidézik a híres ajaki menyegzőt a hét végén a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei község nemzetközi lakodalmas és hagyományőrző fesztiválján.
Már javában sütik a menyegzői pogácsát és a kalácsot a Kisvárdával szomszédos településen, ahol csütörtöktől várják a vendégeket, valamint az érdeklődőket határon innen és túlról egyaránt - mondta el Takács Károlyné, a település alpolgármestere az MTI-nek szerdán.

A messze földön híres ajaki lakodalmi ceremónia pénteken veszi kezdetét, amikor a vőlegény jegy-ingét teljes ruházatával, valamint a legénybúcsúhoz szükséges pálinkával és borral együtt elviszik a fiús házhoz.

A szombati menyegző a nősülő fiatal házánál a vőlegény kikérésével indul, s vőfély búcsúztatja el szüleitől, rokonságától, majd a lányos háznál megismétlődik minden, a mennyasszony int búcsút hozzátartozóinak.

Az egybekelés a fesztivál helyszínén, a Péter-tónál lesz, ahol a násznép, amelyben helye lesz a ceremóniára kíváncsiaknak is, természetesen részt vesz az ünnepi lakomán, sőt a mennyasszony-táncban, s a hajnalig tartó mulatozásban.

Lakodalmi ételek sokaságát kóstolhatja végig a vendégsereg, közte a különleges ajaki töltött káposztát is, amelynek receptjét a helyiektől a máshonnan érkezők megtudhatják.

Az ajaki lakodalom vasárnap a fogatok szépségversenyével folytatódik, s az első kocsin a már helyi népviseletbe átöltözött új pár ül. A nyolc felcsengőzött, felszalagozott lovas fogat sorát a mennyasszonyi stafírungot szállító kocsi zárja, rajta az ágyneművel, párnákkal és dunyhával, illetve az új asszony ruháit őrző karos ládával.

A fogatok végigvonulnak Ajak, sőt a szomszédos város, Kisvárda utcáin is. Az ajaki népviselet hasonlít a mezőkövesdi és a rimóci öltözethez, a négy-öt alsószoknyát egy bő szoknya fedi, rajta köténnyel, a felső ruharészt húzott blúz egészíti ki otthoni viseletként, míg a templomba menethez passzos, testhez simuló dukál, fekete-kék színben pompázva.

A négynapos Ajaki Nemzetközi Lakodalmas és Hagyományőrző Fesztivál gazdag kulturális programot is kínál az érdeklődőknek. Rendeznek zenész-, táncos- és motoros találkozót, diszkót Dévényi Tibor közreműködésével, koncertet Fenyő Miklós és zenekara fellépésével, valamint kiállítást a helyi alkotótáborban készült művekből. Nagyboldogasszony napi búcsú és körmenet szintén lesz, s a vasárnapi ünnepi misét Veres András megyéspüspök mutatja be.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Éhesen alszik a tranzitzóna Éhesen alszik a tranzitzóna
Az emlékezés installációja Waldsee-ben (A 2B Galéria Waldsee 1944 című kiállításáról)
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz

Más művészeti ágakról

irodalom

Hogyan beszéljünk a jelenről Hogyan beszéljünk a jelenről
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 6. nap
Voicingers workshopok Budapesten
irodalom

Saját utat törni Saját utat törni
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 2. nap
irodalom

Ha lehet, akkor éljen és mozogjon Ha lehet, akkor éljen és mozogjon
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 1. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés