bezár
 

art&design

2011. 08. 03.
Rekordszámú alkotás a Vásárhelyi Őszi Tárlaton
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rekordszámú alkotás, összesen 728 mű érkezett az 58. Vásárhelyi Őszi Tárlatra, amely lényegében az egyetlen kiállítás, amely a teljes hazai és határon túli mezőnyből fogad be műveket.
A beérkezett kollekció része 434 festmény, 145 grafika, 138 szobor és 11 egyéb műalkotás - mondta Nagy Imre, a Tornyai János Múzeum igazgatója a beadott alkotások zsűrizésének szünetében tartott szerdai hódmezővásárhelyi sajtótájékoztatón.

A beérkezett művekből egy művészettörténészekből, festőkből, iparművészekből, grafikusokból álló 13 tagú zsűri választja azt a mintegy kétszázat, amelyet az október elejétől láthat a közönség.

A művészettörténész szerint elsősorban az elmúlt évek szakmai munkájának köszönhető a kiemelkedő érdeklődés.

Több neves alkotó – Vojnich Erzsébet, Szűcs Miklós, Mazzag István vagy Aknay János – is adott be művet, aki még soha vagy csupán hosszú évekkel korábban szerepelt a tárlaton. Nagy Imre azt is örvendetesnek nevezte, hogy a jelentkező művészek között sok a pályakezdő vagy még felsőfokú tanulmányait végző fiatal.

Az anyagban az ábrázoló, figurális törekvések vannak túlsúlyban, ugyanakkor a festmények, grafikák és szobrok között is találkozni olyan alkotásokkal, amelyek nem a szigorúan vett látványelvűség jegyében születtek. Pogány Gábor, a tárlat kurátora szerint a nagyközönség ősszel a korábbi évekhez képest is magasabb színvonalú kiállítást láthat majd az Alföldi Galériában.

A zsűri csütörtökön dönt arról, ki kapja az idén a tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet, amellyel a hazai kiállítások között a legmagasabb összegű, nettó egymillió forintos jutalom jár.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Ne legyen diszkrét Ne legyen diszkrét
Bob Dylan: „Életem az utca, ahol járok" / Reök-palota, Szeged
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában

Más művészeti ágakról

Molnár T. Eszter válaszai a prae.hu körkérdésére
Vénusz nercben a Vidéki Színházak Fesztiválján
irodalom

Üzenet, de kinek? Üzenet, de kinek?
Szabó Magda: Üzenet odaátra
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés