bezár
 

art&design

2011. 08. 04.
Újra szobra lehet Sissinek Kolozsváron
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vissza kívánja állítani Erzsébet királyné mellszobrát a kolozsvári Fellegvárra vezető egykori sétálóúton levő talapzatra az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezete. A tervek szerint a kolozsvárival egy időben az egykori budapesti szobrot is helyreállítanák.
A 19-20. század fordulóján a Sissi-kultusz jegyében négy azonos, Stróbl Alajos szobrászművész által alkotott mellszobrot állítottak fel Budapesten, Miskolcon, Eperjesen és Kolozsváron. A négy szoborból a miskolci maradt a helyén, a többi eltűnt az évtizedek folyamán.

Gergely Balázs régész, az EMNT közép-erdélyi régióelnöke szerdán sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kolozsvári szobor újraállításának kivitelezését időszerűvé tette, hogy az erdélyi városban a héten elkezdték a Szamost átszelő Erzsébet híd felújítását - írja a Krónika című kolozsvári és az Új Magyar Szó című bukaresti napilap honlapján.

Gergely elmondása szerint a miskolci önkormányzattal együttműködve másolatot készíttetnek a szoborról. Az alkotás negatívja hamarosan Kolozsvárra érkezik, ahol egy helyi művészt kérnek fel a másolat megalkotására.

A szobrot egyelőre a Donát úti Makovecz-templom kertjében állítanák fel, mivel a szobor eredeti talapzata rossz állapotban van.

Sándor Krisztina, az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a szobor talapzatának restaurálásáról és a Sissi-mellszobor visszaállításáról már egyeztettek két magyarországi ifjúsági politikai szervezet, a Fidelitas és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség vezetőségével.

A MIT elnöke elmondta, hogy az új kolozsvári és a budapesti mellszobrot egy időben szeretnék felállítani eredeti helyére.
A kolozsvári talapzat helyreállítására városi adakozást akarnak elindítani. "Annak idején a szobor és a park is közadakozásból jött létre és ennek hagyományát szeretnénk feleleveníteni" – fogalmazott a MIT elnöke.

Az EMNT nyílt levélben fordult az Erzsébet-szobor ügyében a kolozsvári önkormányzathoz.

László Attila, Kolozsvár alpolgármestere a tervekről az Új Magyar Szónak azt mondta, hogy "az EMNT kérése nagyon szép álom, de egyelőre nem kivitelezhető".

Hangsúlyozta, a helyi önkormányzat több mint húsz éve dolgozik a Fellegvárnál tapasztalható talajcsúszás megakadályozásán, hogy a Fellegvár újra látogatható legyen a maga teljes pompájában, turistaútjaival, kiépítve és megerősítve a lépcsőrendszert.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

Instabil egyensúly Instabil egyensúly
A varázsló halála. Emlékkiállítás Csáth Géza halálának 100. évfordulója alkalmából a Petőfi Irodalmi Múzeumban
art&design

Tájakról, hiányosan Tájakról, hiányosan
A Tájak/Távlatok - Kortárs magyar tájkép (BPF) című kiállításról a Kiscelli Múzeumban
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban

Más művészeti ágakról

Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 12.
Interjú Alföldi Róberttel pályakezdésről, a fiatalok helyzetbe hozásáról, lehetőségekről, nyitottságról
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Bánkitó, fesztiválemlék


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés