bezár
 

art&design

2008. 07. 14.
Magyar gondolkodók, alkotók Rómában - kiállítás Vácott
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Különleges irodalom- és művelődéstörténeti kiállítás nyílik szombaton Vácott a Kmetty Múzeumban, ahol Szőnyi István festőművész lánya, Szőnyi Zsuzsa és férje gyűjteményéből láthatnak érdekes képeket és leveleket a látogatók - közölte a bemutató szervezője hétfőn az MTI-vel.
 Kovács Annamária felidézte, hogy Szőnyi István zebegényi festő lánya, Szőnyi Zsuzsa és férje, Triznya Mátyás 1949-ben hagyta el Magyarországot és Rómában telepedett le. Hétvégeken összejöttek a városban élő barátaikkal, így született meg a később híressé vált Triznya kocsma, ami valójában egyfajta irodalmi szalonként működött.

Itt egyre több Rómában tanuló diák, művész, író, tudós fordult meg, s lassanként a nyugati magyar emigráció és a hazai értelmiségiek találkozóhelyévé vált. Az egykori vendégek között volt Cs. Szabó László, Pilinszky János, Vas István, Huszárik Zoltán, Sára Sándor, Mensáros László és még sokan mások - tette hozzá.

Szőnyi Zsuzsa kiterjedt levelezést folytatott többek között Márai Sándorral, Borsos Miklóssal, Karinthy Ferenccel és Méray Tiborral. Ezekből az irodalmi csemegékből láthatnak az érdeklődők a kiállításon egy-egy darabot. Mellettük Triznya Mátyás Dante-díjas festőművész akvarelljeiből is bemutatnak néhányat. Képeihez egy-egy vers is párosul a művész egy barátja, Szabó Ferenc jezsuita szerzetes, a Vatikáni Rádió munkatársának alkotásai közül.

A kiállítás látogatói megtekinthetik az Aventinusi tündér címmel  Szőnyi Zsuzsa életéről készült portréfilmet is, Rónai György író és Musztatiusz Péter rendező közös alkotását - tette hozzá Kovács Annamária.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

art&design

Jelenetek a pokol tornácáról Jelenetek a pokol tornácáról
Fekete Lyuk. A pokol tornáca - Underground Budapest '88-'94 - Kiscelli Múzeum
art&design

Köztes létmódunk kiábrázolása Köztes létmódunk kiábrázolása
Bögös Loránd Önelhallgatás című kiállításához
art&design

Mozgástér és kívülállás Mozgástér és kívülállás
A Bacon, Freud és a Londoni Iskola festészete című kiállítás margójára
art&design

Az ő bajuk – nekem mi közöm hozzá? Az ő bajuk – nekem mi közöm hozzá?
Ezek a legszebb éveink? – Pályakezdő perspektívák

Más művészeti ágakról

színház

Színházi kaleidoszkóp Színházi kaleidoszkóp
Recenzió a Színház és társadalom című kötetről
irodalom

Soá utolsó túlélői után csak szövegeik maradnak velünk Soá utolsó túlélői után csak szövegeik maradnak velünk
Clara Royer Kertész Imre élete és halálai című könyvéről beszélgetett a szerzővel Schein Gábor és Szegő János
Tudósítás a 7. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés