bezár
 

art&design

2008. 07. 14.
Magyar gondolkodók, alkotók Rómában - kiállítás Vácott
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Különleges irodalom- és művelődéstörténeti kiállítás nyílik szombaton Vácott a Kmetty Múzeumban, ahol Szőnyi István festőművész lánya, Szőnyi Zsuzsa és férje gyűjteményéből láthatnak érdekes képeket és leveleket a látogatók - közölte a bemutató szervezője hétfőn az MTI-vel.
 Kovács Annamária felidézte, hogy Szőnyi István zebegényi festő lánya, Szőnyi Zsuzsa és férje, Triznya Mátyás 1949-ben hagyta el Magyarországot és Rómában telepedett le. Hétvégeken összejöttek a városban élő barátaikkal, így született meg a később híressé vált Triznya kocsma, ami valójában egyfajta irodalmi szalonként működött.

Itt egyre több Rómában tanuló diák, művész, író, tudós fordult meg, s lassanként a nyugati magyar emigráció és a hazai értelmiségiek találkozóhelyévé vált. Az egykori vendégek között volt Cs. Szabó László, Pilinszky János, Vas István, Huszárik Zoltán, Sára Sándor, Mensáros László és még sokan mások - tette hozzá.

Szőnyi Zsuzsa kiterjedt levelezést folytatott többek között Márai Sándorral, Borsos Miklóssal, Karinthy Ferenccel és Méray Tiborral. Ezekből az irodalmi csemegékből láthatnak az érdeklődők a kiállításon egy-egy darabot. Mellettük Triznya Mátyás Dante-díjas festőművész akvarelljeiből is bemutatnak néhányat. Képeihez egy-egy vers is párosul a művész egy barátja, Szabó Ferenc jezsuita szerzetes, a Vatikáni Rádió munkatársának alkotásai közül.

A kiállítás látogatói megtekinthetik az Aventinusi tündér címmel  Szőnyi Zsuzsa életéről készült portréfilmet is, Rónai György író és Musztatiusz Péter rendező közös alkotását - tette hozzá Kovács Annamária.
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

További írások a rovatból

A Phaeton tündöklése és bukása
art&design

Ami általános, ami emberi Ami általános, ami emberi
Interjú Ember Sárival lehetséges megközelítésekről, utazásokról, önazonosságról, piaccal való megbékélésről
art&design

Ismeretlen ismerősök Ismeretlen ismerősök
Minden múlt a múltam. #huszadikszázad #privátfotó #Fortepan a Magyar Nemzeti Galériában
art&design

A Bauhaus sugárzó fénye A Bauhaus sugárzó fénye
Inspirációk a jövőből - A Symposion Társaság és a Magyar Elektrográfiai Társaság kiállítása

Más művészeti ágakról

Christof Kurzmann és Mats Gustaffson duója az Újbudán
gyerek

Hiteles a Szép csendben Hiteles a Szép csendben
Szakmai szervezetek ajánlják a Szép csendben című filmet
irodalom

Hogyan beszéljünk a jelenről Hogyan beszéljünk a jelenről
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 6. nap
Interjú Fejérvári Zoltánnal pályakezdésről, oktatásról, mentorokról, itthoni és külföldi lehetőségekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés