bezár
 

art&design

2011. 08. 19.
Külföldön is lopják az orrszarvútülköket
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Rendkívül értékes orrszarvútülköt loptak el a balatonedericsi Afrika Múzeumból, hasonló esetek ebben az évben már több alkalommal történtek Európa különböző országaiban.
Nemrégiben - július elején - két alkalommal is elloptak egy kitömött orrszarvúfejet egy belga múzeumból. A tolvajok a brüsszeli Természettudományi Múzeumra csaptak le.

Az intézmény közlése szerint három tolvaj egy keskenyszájú orrszarvú fejét vitte el az emlősrészlegről. Bár a múzeum biztonsági őrei utánuk eredtek, a tolvajok azonban a rájuk váró autóval elmenekültek.

Június közepén pedig a lüttichi természettudományi múzeumból vittek el egy orrszarvúfejet. A tettesek ekkor is egy autó segítségével oldottak kereket, de a rendőrség megállította a járművet, és elfogta a benne ülő két lengyel férfit. Az állatfejet visszaadták a múzeumnak.

A balatonedericsi Afrika Múzeumból eltűnt orrszarvútülök értéke csaknem harmincmillió forint. Nagy Endréné múzeumigazgató az MTI-nek elmondta, hogy a lopás kedden történt.

A látogatók szerint egy fekete bőrű férfi a bozóton át menekült el a helyszínről a hetven centiméteres tülökkel - mondta Nagy Endréné.

Hozzátette: korábban egy külföldi férfi már többször érdeklődött náluk, hogy megvásárolhatná-e a balatonedericsi múzeum egyetlen orrszarvútrófeáját, de nemleges választ kapott.

Hétfő éjjel a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum vadászati tárlatának trófeatermébe - ahol hat orrszarvútülök található - próbáltak behatolni - mondta Pálinkás Róbert kastélyigazgató az MTI érdeklődésére.

A Festetics-kastélyban működő fegyveres őrszolgálat megakadályozta a betörést, de a tetteseknek sikerült elmenekülniük. Mint az igazgató elmondta, a rendőrség szakértői rengeteg nyomot találtak, például egy fejszét is.

Futtató Norbert, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese azt közölte, hogy a nyomozás érdekeire való tekintettel hírzárlatot rendeltek el az ügyben.

A Népszava szerint feltehetően nemzetközi bűnbanda garázdálkodik Magyarországon. A lap úgy tudja, hogy az elmúlt napokban több múzeumot is hasonló támadás ért, és a budapesti Természettudományi Múzeumból is loptak el orrszarvútülköt.

(Az MTI-nek nem sikerült telefon elérnie a múzeum vezetőit.)
Az orrszarvútülköt a hagyományos keleti gyógyászatban porrá őrölve fájdalom- és lázcsillapítóként, valamint nemivágy-fokozóként (afrodiziákumként) is árulják nagyon magas áron.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
A Phaeton tündöklése és bukása
Erdély Jakab: Anyád hogy van? Diplomakiállítás Dr. Geréb Ágnes életéről
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Interjú Baráth Emőke énekművésszel a hazai és a külföldi éneklés hatásmechanizmusáról, koncerttermekről és operaszínpadokról, valamint marketinglehetőségekről
irodalom

lapozható traumák megtestesülése lapozható traumák megtestesülése
Margó 2019 – Mucha Dorka, Nádas Péter, Győrfi Kata, Nemes Z. Márió
Hartung Attila: FOMO – Megosztod és uralkodsz
Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés