bezár
 

art&design

2011. 08. 22.
Bada Dada-emlékkiállítás a Home Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bada Dadának, polgári nevén Bada Tibornak, a magyar és a vajdasági avantgárd és underground kultúra egyik meghatározó alakjának születésnapja alkalmából emlékkiállítás nyílik mintegy 60 munkájából augusztus 30-án, kedden a Home Galériában.
Kertész Csaba, a galéria vezetője elmondta az MTI-nek, hogy a művész 1963. augusztus 11-én született Újvidéken (Novi Sad) és a megnyitó közönségével inkább erre a dátumra emlékeznek, ugyanis halálának is most volt az ötödik évfordulója (július 4.).

"1977-től vagyok Bad Art (gonosz művészet), 1982-től Bada Dada, ebbe minden belefér, de a lényeg a jó és a gonosz küzdelme a buta unalom ellen" - írta mgáról korábban a művész.

A galériavezető gazdag anyagot gyűjtött össze a tárlatra, barátoktól, ismerősöktől és a művész fogorvosától, akinek képpel fizetett a kezelésekért. Rajtuk kívül Szombathy Bálint képzőművész, aki "földije" volt Badának, szintén kölcsönzött képeket a tárlatra.

Ott lesznek jelentős festményei mellett képversei, grafikái, a Csontikák sorozat, vagyis marhalábszárból készített szobrai, az Ikebada, azaz három befőttesüvegbe rendezett ecsetei, talált tárgyai.

Láthatja az érdeklődő többek között a Fekete szivárvány Európa felett című olaj-vászon festményét, A repülő disznót, a Dr Zsivago Dark Star című kollázs önarcképét napszemüvegben, gitárral a kezében, A palicsi szörnyeteg visszavonul című alkotását, amely a Loch Ness-i szörnyre utal és ott lesz néhány, botrányt okozó munkája is.

Bada Dada képzőművészeti középiskolát végzett, majd a haditengerészetnél szolgált Pulában, elvégezte a magyar szakot az újvidéki egyetemen, rajzaival a jugoszláv képregény megújítója volt. Zenélt a Tudósok együttesben, legismertebb nótája az Apa kocsit hajt című.

1992-ben költözött Magyarországra és drMáriással performansz, költészeti és zenei duót alkotva többször fellépett. Budapesten, rákoskeresztúri műtermében dolgozott, de szellemileg Szentendréhez kötődött és jó viszonyt ápolt a Bizottság együttes tagjaival.

2006. július 4-én, 43 évesen műtermében önkezével vetett véget életének. A Bada Dada-emlékkiállítás szeptember 30-ig tart nyitva.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk Dolgozni kell, művelni, amiben alkotunk
Interjú Ladik Katalinnal irodalomról, színházról, női jelenlétről, földrajzi és történelmi helyzetekről
art&design

Mindenből lehet meríteni Mindenből lehet meríteni
Interjú Maurer Dórával külföldi élményekről, lehetőségekről, fordulópontokról és képzésekről
Interjú Tóth Kingával intermediális alkotásról, a fiatalok lehetőségeiről, szellemi műhelyekről, fordításról
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Az Első Budapesti Illusztrációs Fesztivál kurátori tárlatvezetése
Interjú a FOMO című film rendezőjével, Hartung Attilával
Hartung Attila: FOMO – Megosztod és uralkodsz
irodalom

Irodalmi határátlépések Irodalmi határátlépések
Margó 2019 – Borges: Tangó, Molnár T. Eszter: Teréz, vagy a test emlékezete és kortárs kínai science fiction


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés