bezár
 

art&design

2008. 07. 15.
A kismartoni Esterházy Magánalapítvány évi kétmillió eurója a kultúrának
MTI
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kismartoni Esterházy Magánalapítvány évi kétmillió eurója a kultúrának A napokban megnyílt Central Europe Revisited II. kiállítás kapcsán kiderült, hogy tavaly mintegy kétmillió eurót (460 millió forint) költött kulturális rendezvényekre a kismartoni (Eisenstadt) Esterházy Magánalapítvány.
Ottrubay István, az alapítvány vezérigazgatója Kismartonban elmondta az MTI-nek, hogy különböző gazdasági vállalkozásokból finanszírozzák a kulturális kiadásokat, így a július 10-én nyílt Central Europe Revisited II. című közép-európai képzőművészeti tárlatot, amelyen Ausztria és Magyarország művészei mellett évente a régió két másik országa mutatkozik be, idén Csehország és Bosznia-Hercegovina alkotói. 

Az Esterházy család 400 éve meghatározó szerepet tölt be a pannon régióban a gazdaságban és kulturális életben egyaránt. "Napjainkban csakúgy, mint korábban a legfontosabb feladatok közé tartozik a kultúra támogatása és a gazdaság eredményes irányítása hosszú távon" - fogalmazta meg Ottrubay István az Esterházy család mai elkötelezettségét.

Esterházy Melinda hercegnő, férje, Esterházy Pál halála után a történelmi vagyont megőrzésre magánalapítványokba helyezte el. 2003-tól dolgozik Kismartonban az Esterházy Betriebe GmbH (Esterházy Vállalkozások Kft) a régió centrumában, Kelet és Nyugat találkozási pontján. 

A Kismarton, Pozsony, Győr háromszög és agglomerációja mintegy 6 millió lakosával olyan kulturális sokszínűséget vonultat föl, amely Európában sehol másutt nem található meg - hangsúlyozta a vezérigazgató.

Az alapítvány azzal a céllal jött létre, hogy ápolja az Esterházy család történeti hagyományait, kulturális örökségüket, köztük a kastélyokat. Lehetővé teszi a műtárgyak tudományos vizsgálatát és kiállításokat szervez, mint például az Esterházy-kincseket bemutató tárlat volt a budapesti Iparművészeti Múzeumban.

A mező- és erdőgazdaság, a borászat, az ingatlankereskedelem (építés, eladás), a turizmus (400 kilométer túraútvonal, kerékpár- és lovaglóút), a történelmi épületek (kastély, vár, vadászház) hasznosítása hozza a pénzt, s a nyereséget a kultúra támogatására forgatják vissza. Nyáron például csütörtök esténként komolyzenei koncerteket tartanak a kismartoni Esterházy-kastélyban.

Ottrubay István megemlítette, hogy Kismartonban a kastélyhoz tartozó régi épületekből és a kastély megtoldásával - korabeli tervek alapján - hozzák létre a Közép-Európai Kulturális Központot, a legnagyobb ilyen létesítményt a régióban.

Ami a képzőművészetet illeti, az Esterházy hercegek a maguk idejében a kortárs művészetekkel foglalkoztak, ezért nem idegen a Sala Terrena falai között a mai közép-európai festészet és videómunkák - fejtette ki Ottrubay.

A Central Europe Revisited II. kiállításra érkezett magyar újságírókat, hogy ne csak a kortárs műveket lássák, Bea Szmolyan végigvezette a kastély egy részén, bepillantást nyújtva a hercegi családok életébe, a vendéghálószoba és a tisztálkodás rejtelmeibe. Joseph Haydnnak, a hercegi család zeneszerzőjének munkaszobáját, és a 600 személyt befogadó, kiváló akusztikájú Haydn hangversenyteremet is megnézhette az újságírócsapat.
 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- Végh Dániel --


További írások a rovatból

Interjú Tero Kuitunen tervezővel, a Wild at Heart című kiállítás kurátorával
art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
art&design

Divatséta a Ludwigban Divatséta a Ludwigban
Király Tamás. Out of the box
art&design

A glóbusz kibillentése A glóbusz kibillentése
The Great Globe - Csoportos kiállítás az aqb Project Space-ben

Más művészeti ágakról

Hartung Attila: FOMO – Megosztod és uralkodsz
Oliver Scherz: Mentsük meg Matildát! Pozsonyi Pagony, 2019.
A Švejk a Vidéki Színházak Fesztiválján
Interjú Fejérvári Zoltánnal pályakezdésről, oktatásról, mentorokról, itthoni és külföldi lehetőségekről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés