bezár
 

art&design

2011. 08. 25.
Kálvin téri pillanatok - Fotókiállítás a metróépítés palánkjain
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tér elmúlt 140 évét és részben jövőjét mutatja be számos fotó segítségével a metróépítés palánkjain látható, Kálvin téri pillanatok című szabadtéri kiállítás; a tárlat építése közben a Ráday utca felé vezető átjárót is kiszélesítették.
"Évek óta áldatlan állapotok uralkodtak a Kálvin téren, ezért leültünk a DBR Metro szakembereivel, akik nem tudták pontosan megmondani a metróberuházás várható elkészültének idejét" - idézte fel az előzményeket a tárlat csütörtöki sajtótájékoztatóján Ferencváros alpolgármestere.

Formanek Gyula elmondása szerint egy civil kezdeményezés segített a helyzeten: Bakos László éppen ekkor kereste meg az önkormányzatot egy olyan szabadtéri fotókiállítás ötletével, amely a számtalan átalakuláson keresztülment Kálvin tér sorsát mutatná be.

Mint a projekt ötletgazdája és szervezője elárulta, rendkívül zavarta a teret és a Ráday utcát összekötő szűk "sikátor" látványa, ezért rendezettebb körülményeket szeretett volna. Az újjászülető palánkokra az elmúlt hetekben 36 darab, egy-nyolc felvételt tartalmazó tabló került ki, melyek képanyagát többek között a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárból, a Magyar Távirati Iroda Fotóarchívumából, a BTM Kiscelli Múzeumból, Budapest Főváros Levéltárából és a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjteményből válogatták.

A gazdag összeállítás 1870-től napjainkig követi a tér épületállományának változásait, és néhány látványterven még a majdani metrómegálló képével is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Mint Drevenka Edit, a projektet támogató Aegon Magyarország pr igazgatója kiemelte, számos fotón lehet nyomon követni a cég Kálvin téri székházának történetét, de még a korábban ott állt kétemeletes épületet is megörökíti a kiállítás néhány felvétele.

A palota eleve biztosítónak épült az 1910-es évek elején, először a Gazdák Biztosítóinak Szövetsége költözött be ide - emlékeztetett Drevenka Edit. Mint hozzátette, ekkor az alagsorban még az ügyfelek által látogatható vízgyógyintézet, a tetőteraszon pedig nap- és légfürdő üzemelt, majd a II. világháború után az Állami Biztosító vette birtokba az épületet.

A Ráday utca felé vezető átjáró az önkormányzat, a főváros és a környékbeli cégek, üzletek összefogásának eredményeképpen végül nemcsak szebb, de szélesebb is lett, a palánkok ugyanis mintegy fél méterrel távolabb kerültek a falaktól.
 
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

art&design

A gyűjtő mint művész? A gyűjtő mint művész?
A Mai Manó Ház Erik Kessels több élete című kiállításáról
Lábjegyzetek a kortárs autódesignhoz

Más művészeti ágakról

Sziget Fesztivál, 2019. augusztus 12.
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban Magyar siker a legjelentősebb kreatív portfólióban
Kőteleky Aywee munkáját a világ legjobbjai között tartják számon
Interjúsorozat a cirkuszról, változásokról, zártságról és nyitottságról, klasszikus és új találkozásairól


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés